Selvom der de seneste år er blevet gjort meget for at sikre de danske havne, er flere end 20 mennesker i år omkommet i drukneulykker i havnebassiner landet over.
Det viser en foreløbig opgørelse fra TrygFonden.
Det er markant flere dødsulykker end gennemsnittet for de seneste ti år. I perioden 2011 til 2020 har der nemlig været omkring 11 drukneulykker om året.
Og det er foruroligende, siger TrygFonden. Ingen kan nemlig helt svare på, hvad der er årsagen til stigningen.
- Vi har ikke noget svar på, hvorfor drukneulykkerne opstår. Vi håber, det er et tilfældigt udsving, men vi ved det faktisk ikke, siger René Højer, der er projektchef i TrygFonden.
Øjenvidneberetninger kan hjælpe
Transportministeriet har på baggrund af det stigende antal drukneulykker nedsat en arbejdsgruppe, der skal forsøge at finde svar på, hvorfor drukneulykkerne sker.
De skal blandt andet gennemgå øjenvidneberetninger fra danskere, der selv har prøvet at falde i vandet ved en havn, men som blev reddet op igen.
Den slags erfaringer er nemlig meget vigtige, når man skal forebygge ulykkerne, siger Tine Kirk Pedersen, der er direktør i brancheforeningen Danske Havne.
- Det er noget af den her bagvedliggende viden, vi søger omkring drukneulykkerne. Hvad er det, der gør, at folk falder i? Hvad er det, der er så tiltrækkende ved vandet? Og hvad skal man gøre for, at man ikke falder i vandet, siger Tine Kirk Pedersen.
Stiger og lys kan redde liv
I Nakskov Havn har man fra 2001 til 2020 oplevet fem drukneulykker med dødelig udgang. Derfor har havnen etableret flere sikkerhedsforanstaltninger, der skal forhindre drukneulykker.
Her har man blandt andet sat ekstra lys op ved havnekanten, ligesom redningsstigerne, der står med 50 meters mellemrum, er malet i en stærk fluorescerende orange farve.
Og selvom havnemester Tummas Juul føler sig sikker på, at det kan forhindre de fleste drukneulykker, så er han klar til at gøre endnu mere, hvis ekspertgruppen kommer med nye løsninger.
- Det er meget svært helt at forhindre drukneulykker. Vi er jo mennesker, der handler på vidt forskellige måder. Men selvfølgelig skal vi prøve at gøre det så sikkert, som det overhovedet er muligt, siger Tummas Juul.
Der er brug for en holdningsændring
Hvis de danske havne skal gøres mere sikre, kræver det ifølge TrygFonden flere forskellige tiltag.
Dels kan man se mod udlandet, hvor man blandt andet i den amerikanske by San Diego, har sat bænke, blomsterkummer og informationsskilte op langs havnekanten. De er med til at forhindre, at man går direkte ud i vandet, hvis det for eksempel er mørkt.
Men fysiske tiltag kan ikke gøre det alene. Det kræver også en holdningsændring hos alle, der opholder sig omkring de danske havne, siger René Højer, der er projektchef i TrygFonden.
- Hvis man har været i byen, efterlader man aldrig nogen, der har drukket for meget alkohol. Det her med at træde til over for hinanden kan også være med til at forebygge ulykkerne. Specielt når der er alkohol involveret, siger René Højer.
Tal fra TrygFonden viser, at hver fjerde dansker har oplevet at være tæt på at drukne.