En amatørarkæolog har fundet en uhyre sjælden mønt ved Vindekilde i Odsherred. Mønten er en norsk mønt, og er en såkaldt "søling" fra middelalderen og kendes kun i omkring 10 eksemplarer i hele Skandinavien.
Selvom mønten var både bulet og slidt, vidste museumsinspektør på Den Kongelige Mønt- og Medaillesamling på Nationalmuseet Line Bjergs med det samme, at den var sjælden, og et par opslag i bøger og snak med kollegaer bekræftede kun hendes mistanke.
- Så vidt vi ved, er der kun omtrent 10 kendte eksemplarer - måske i hele verden. Og så er det den første, der er fundet med detektor nogensinde - det er simpelthen et helt unikt fund, siger Line Bjerg.
Nu skal mønten undersøges
Mønten er slået i Norge i perioden mellem 1481 - 1512, og manden, der førte sin metaldetektor i den helt rigtige retning, er en lokal amatørarkæolog ved navn Per Lars Christiansen. Han er formand for Odsherred Detektorforening og fandt mønten i den lille landsby Vindekilde.
Området omkring Vindekilde er ikke kendt for fund før 2009, hvor den lokale detektorforening gik i gang. Siden da er der fundet flere middelaldermønter andre spændende sager, men altså ikke noget der slår den ellers undseelige mønt.
- Søslingen er faktisk så usædvanlig og har vakt så meget begejstring hos os, at vi vil skrive en artikel om den til et fagblad for mønteksperter. Så forhåbentlig finder vi ud af mere, når vi begynder at undersøge den nærmere, siger hun.
Vindekilde har spillet en særlig rolle
Den nye søsling og amatørarkæologernes mange andre fund i Vindekilde har også givet ny viden om lokalområdet til Museum Vestsjælland, fortæller museumsinspektør Arne Hedegaard Andersen.
- De mange fund er utroligt overraskende, og de har helt bestemt betydet, at vi betragter Vindekilde med andre øjne. Landsbyen må have spillet en særlig rolle, måske på grund af dens placering tæt på vandet og Dragsholm Slot, siger han og tilføjer, at amatørarkæologerne stadig undersøger arealerne omkring Vindekilde.