Polakkerne bliver i deres hjemland - og spanierne kommer.
Det er tendensen på danske byggepladser og fabrikker, fortæller to af de vikarbureauer, der hyrer folk ind.
En af dem, der oplever tendensen, er Kristian Nærø, direktør ved vikarbureauet TeamVikaren. Han fortæller, at det i dag er sværere at hente ny polsk arbejdskraft, end det var for blot et år siden.
- Det er, fordi det går stærkt i Polen lige nu - lønningerne dernede er steget, siger han.
Samme melding kommer fra Jesper Fenn, byggeansvarlig ved vikarbureauet Adecco:
- Det bliver mindre attraktivt for nogle udlændinge at arbejde i Danmark. Der er højkonjunktur i både Tyskland og Polen, så vi skal kigge på helt andre markeder, siger han.
Tal fra Danmarks Statistik viser da også en svag tendens til, at færre polakker vælger at søge mod Danmark. I 2014 var der således registreret 3.338 polske lønarbejdere i Danmark. I 2016 var det tal faldet til 3.122. Tallene siger dig ikke noget om, hvilken branche de polske lønmodtagere arbejder indenfor.
Lønninger i Polen er højere end i England
Ole Christiansen, formand for LO Aarhus, bekræfter, at de også ser en tendens til, at færre polakker søger mod danske byggepladser og fabrikker. Han fortæller også, at lønnen i Polen er ved at komme så meget på niveau med den danske, at mange blive hjemme.
- Faktisk er lønnen i Polen nu højere end i England, siger han.
Derfor er vikarbureauerne nu begyndt at søge længere sydpå for at skaffe arbejdskraft.
Kristian Nærå fra TeamVikaren fortæller, at de nu gennem en spansk samarbejdspartner hyrer spanske arbejdere til danske virksomheder.
- Arbejdsløsheden i Spanien er stor og især ungdomsarbejdsløsheden, så vi har succes med at hente arbejdskraft derfra. Vi hjælper dem med at finde bolig, og med at de kommer godt ind Danmark, fortæller han.
Jesper Fenn fra Adecco skønner, at også medarbejdere fra Portugal og Rumænien er på vej til danske byggepladser og fabrikker.
- Om 12 til 18 måneder vil det være helt normalt at se dem ude på de danske arbejdspladser, siger han.