En ændret vejledning betyder, at sygehusene nu finder mange flere patienter, som er blevet smittet med svinestafylokokken MRSA.
I 2012 blev vejledningen for sygehusene ændret, så det nu er rutine og standardprocedure, at spørge om patienter, der skal indlægges, har haft kontakt med svinebesætninger eller personer, der arbejder på svinebesætninger.
Det har betydet store ændringer, fortæller overlæge Svend Ellermann-Eriksen fra infektionsmedicinsk afdeling på Aarhus Universitetshospital.
Bakterien må ikke spredes
- Det har betydet, at antallet af patienter, der er fundet positive er mangedoblet, og dermed er antallet, der skal isoleres på sygehuset, også steget markant, siger han.
For det er vigtigt at personer, der er konstateret positive med MRSA, ikke spreder stafylokokken på sygehuset.
- På sygehuset findes de personer, der netop kan have problemer med bakterien, de er jo i forvejen syge, har sår eller andet, så de er modtagelige for smitten, siger overlæge Svend Ellermann-Eriksen.
Ingen behandling til personale i stalde
Hospitalerne går i gang med at behandle stafylokokken hos de fleste patienter, men ikke hos dem, der skal tilbage til svinebesætninger med MRSA.
- Der gør vi ikke noget. Vi overvåger dem løbende med podninger for at se om de er positive, fordi det er ikke realistisk at fjerne den så længe bakterien er i stalden.
Svend Ellermann-Eriksen forventer, at endnu flere patienter i de kommende år vil blive fundet positiv med svine-MRSA.