Miljøfolk fra Kina, USA og Saudi Arabien er interesseret i at lære, hvordan man omdanner spildevand til både strøm og varme i store mængder.
Verden har fået øjnene op for grøn økonomi, og investorerne står i kø for at kaste penge efter grønne projekter og grøn omstilling til COP21 klimatopmødet i Paris.
Det kan man nemlig blive klogere på ved at besøge Marselisborg Renseanlæg ved Aarhus, og i denne tid kommer der gæster fra hele verden for at se et skoleeksempel på grøn økonomi.
Anlægget er gået fra at være en energisluger til faktisk at producere ny, grøn energi. Anlægget, som Aarhus Kommune åbner i januar 2016, kommer til at producere 30 procent mere energi, end det bruger.
Aarhusianere kan forvente lavere afgift
Fagchef i Aarhus Vand, Per Overgård Pedersen, er rundviser og guide på anlægget:
- Vi kører ikke så meget som én liter olie ind til opvarmning eller produktion af elektricitet. Jeg mener bestemt, at det er vejen frem, og vi glæder os over at dele ud af vores rigtig gode erfaringer, som vi har erhvervet os gennem nogle år, siger han.
Og det er ikke blot godt for miljøet og nysgerrige udlændinge. Aarhusianerne kommer også til at mærke, at Marselisborg Rensesanlæg er gået fra at være energisluger til at blive energiproducent, forklarer Per Overgård Pedersen:
- Jeg kan ikke love, at spildevandsafgiften forsvinder helt, men næste år vil forbrugerne i Aarhus kunne se, at vi nedsætter taksten i størrelsesordenen fire kroner per kubikmeter.
Fra 17 til to anlæg
- •
På ti år bliver antallet af renseanlæg i Aarhus reduceret fra 17 til fire anlæg. Målet er to anlæg, og det gavner både økonomien og miljøet.
- •
Den samlede årlige besparelse for Aarhus Kommune bliver på cirka 30 millioner kroner.
- •
De to anlæg er Marselisborg Renseanlæg og Egå Renseanlæg.
Kilde: http://www.aarhusvand.dk/