Speciallæge: Lang ventetid gør det svært at behandle smertepatienter

Det kan gå ud over familien og psyken og forværrer smerten at vente, lyder det fra læge og patientforening.

Formanden for Folketingets Sundhedsudvalg, Liselott Blixt (DF), anerkender problemer med for lange ventelister (arkivfoto). (© ColourBox.com)

Alt for mange danskere med kroniske smerter venter for længe på at få den rette behandling. Det mener både patienter og læger, der er trætte af lange ventelister.

Professor Troels Staehelin Jensen, der arbejder på Smerteklinikken på Neurologisk Afdeling på Aarhus Universitetshospital, vil gerne have fat i patienterne langt før, end han gør i dag. Alt for ofte går der nemlig år, inden de kommer til, og så kan det være svært at behandle dem.

- Der er patienter, der kommer på et sent tidspunkt, hvor de har haft smerter i årevis, og hvor tingene er gået i stykker familiemæssigt, psykologisk, socialt, og hvor det kan være meget, meget vanskeligt at hjælpe, siger han.

Formanden for Foreningen Af Kroniske Smertepatienter, Pia Frederiksen, efterlyser større kapacitet på smerteklinikkerne, for ifølge hende har ventetiden store konsekvenser for smertepatienterne.

- Jo længere tid vi går med kroniske smerter, jo mere kronificerede bliver vi, og jo mere breder smerten sig. Derfor er det rigtig vigtigt, vi får hjælpen i god tid, og det gør vi ikke, som systemet er nu, siger hun.

Formanden for Folketingets Sundhedsudvalg, Liselott Blixt (DF), anerkender problemet.

- Det er vigtigt, at vi får kigget på, hvor lange ventelisterne er, og hvad vi kan gøre bedre. Jeg vil presse ministeren og se på, hvordan vi kan få nogle smerteklinikker, der ikke har de lange ventelister, siger hun.