Rigtig mange af os nyder den varme sommer ved at besøge parker og strande. Men desværre er mange rigtigt dårlige til at rydde op efter sig selv.
Landets største byer oplever alle, at deres parker og strande bruges rigtig meget her i sommervarmen, men også, at mange ikke kan finde ud af at tage deres affald med op til skraldespanden.
I København var mængden af affald 46 procent større i den solrige maj måned end gennemsnitligt for den måned. I Aalborg har man sat ekstra affaldshold ind i weekenderne.
Og i Aarhus mærker man også, at der bliver smidt mere affald i den lange varme sommer. Her har man regnet på, hvad det koster, at skidtet havner andre steder end i skraldespanden.
Hver femte krone ryger i skraldespanden
Aarhus Kommune bruger 30 millioner kroner på at holde byen ren, og her anslås det, at hvis alle folk brugte skraldespandene, kunne man spare seks millioner kroner om året.
- De penge kunne vi bruge på vores andre rekreative faciliteter. Vores legepladser, borde og bænke og pleje vores grønne områder. Eller klimasikre vores stier og reparere fortove og veje, siger Andy Tomes, leder af de grønne områder i Aarhus kommune.
Ida Møller er en del af vinterbadeklubben ved Ballehage syd for Aarhus, hvor foreningens medlemmer samler skrald ved stranden, så den er pæn ved badebroen. Og Ida Møller finder masser af affald smidt på stranden.
- Tonsvis af skodder, forklarer Ida Møller, der talte 233 cigaretskodder alene i lørdags.
- Jeg kan ikke fatte det. Der er så mange skraldespande, og folk kan bare gå derop med det.
Grillforbud hjalp på mængderne
Kim Hviid Jensen er koordinator for Natur og Vejservice i Aarhus kommune.
- Vi har fire mand, der bruger halvdelen af deres arbejdsdag på at samle papir hver dag på de to små strande, vi har. Plus 50 skraldespande, der er proppet hver dag. Så meget bliver der slæbt ud.
Og den varme sommer har lokket folk ud til strande og parker. Det har øget problemet.
- Det har været meget stigende i år. Men det er faktisk halveret efter, at vi har fået afbrændingsforbud. Det er en lettelse, så vi kan puste lidt ud.
- Så tager folk ikke grillen – og halvdelen af deres hjem – med på stranden. For de ved at de ikke må lave bål eller grille.
Grill, tæpper - og bleer
Kim Hviid Jensens kolleger finder lidt af hvert på strandene og i parkerne.
- Det er faktisk alt, man kan slæbe med hjemmefra. Engangsgriller, tæpper og tøj. Og lortebleer. Især mange bleer.
Kim Hviid Jensen er frustreret over, at kommunens grønne områder mangler seks millioner, der bliver brugt på at samle skrald op efter borgerne.
- Jeg har otte gartnere i Mindeparken. Og de fire skal reelt samle skrald i stedet for at lave grønt plejearbejde. Det sker jo ikke, når de skal på stranden og i parkerne hver dag for at samle affald.
Griseriet i parker og på strande koster borgerne dyrt på mere end en front, mener han.
- Kunne vi bare få de tre millioner til de grønne områder, så kunne vi virkeligt højne byen.