Socialrådgivere og pædagoger føler sig under mistanke med et nyt forslag fra regeringen.
Her skal fagpersoner straffes hårdere, hvis de undlader at give kommunen besked om børn, der måske bliver udsat for misrøgt i deres familier.
Det forslag bliver en del af regeringens ghetto-udspil, men det er en dårlig ide, mener formanden for socialrådgiverne i Østjylland, Mads Bilstrup.
- Det er en generel mistænkeliggørelse af dygtige fagpersoner, der til dagligt arbejder med børn og er vant til at observere børn og se faresignaler ved børn, siger han.
Mads Bilstrup mener, at det vil skabe en usikkerhed blandt fagpersoner, hvis man kan blive straffet for ikke at opdage noget i tide.
Han oplever, at efter sager som Tønder og Brønderslev har der været en stor stigning i underretning inden for de sidste fem til syv år.
- Med de uhyggelige sager er der i dag ingen fagpersoner, som er tvivlende i forhold til, hvornår de skal underrette. De underretter ved den mindste tvivl, siger Mads Bilstrup.
I 2017 modtog socialkontorerne i Danmark op til 100.000 underretninger, fortæller Mads Bilstrup.
- I de forskellige lovindgreb og lovforslag, der har været de senere år, er det blevet særlig indskærpet, at alle og især fagpersoner har en skærpet underretningspligt, så det er vi som fagpersoner opmærksomme på, siger han.
Regeringen vil straffe fagpersoner, der ikke overholder den såkaldte underretningspligt, med bøde eller fængsel.