Hverken fysikrapporten eller danskafleveringen skal returneres med en karakter i folkeskolen.
Sådan lyder det fra Børn- og Unge-rådmand i Aarhus Kommune, Thomas Medom (SF), der har en idé om, at karakterer ofte skader mere, end de gavner.
Derfor opfordrer han nu til, at folkeskoler i kommunen skruer kraftigt ned for karaktergivningen som en del af en forsøgsordning.
- Der er flere unge, der bliver nervøse over det og fokuserer mere på det. Der er mange skolefolk, som siger højt, at det er gået for vidt, siger han.
Folkeskolens ældste elever skal stadig have eksamenskarakterer, men det skal være slut med standpunktskarakterer og karakterer for almindelige afleveringer, hvis det står til Thomas Medom.
Rådmanden mener, at man i stedet skal satse på andre former for feedback.
- Det kan være samtalen eller skriftlige tilbagemeldinger, så det er ikke et totalt opgør med karakterer, men det er nogle forsøgsordninger, hvor vi får skoler til frivilligt at melde sig til at arbejde med en karakterfri skole, siger han.
God erfaringer i Odder
På Odder Lille Friskole har de mange års god erfaring med fravær af karakterer, og de synes, rådmandens forslag er den rette vej at gå.
- Vi giver ikke karakterer, da vi ikke tror, det motiverer børnene på den rigtige måde, siger Jakob Schmidt, der er skoleleder på friskolen.
- Vi tror, at den måde vi angriber læring på, giver mere lyst og motivation. Vi kan også se, at når vores børn er færdige i 9. klasse, er de ikke helt skoletrætte. De har nærmere mod på mere.
En fin idé, men...
I Aarhus Lærerforening er man positiv over for rådmandens forslag, men der er dog et forbehold.
- Vi er meget enige med rådmanden om, at vi skal kigge på det for børnenes skyld, men man skal have for øje, at det er en anden opgave for lærerne, som kræver, at der skal gives mere tid, end der er nu, siger næstformand Dorthe Ryum Fisker til dr.dk.
Flere skoler har ifølge rådmand Thomas Medom allerede meldt deres interesse for forsøget, der efter planen starter i skoleåret 2019-2020.