Skandalesagen om benamputationerne i Region Midtjylland, der muligvis kunne være undgået, koster nu koncerndirektør Ole Thomsen jobbet.
Det bekræfter han selv i en sms til DR Nyheder, men har ingen yderligere kommentarer. Ole Thomsen har været på posten siden 2010.
Regionsrådspolitikerne holdt torsdag formiddag ekstraordinært forrretningsudvalgsmøde i Region Midtjylland om sagen, der har lagt et stort pres på regionsledelsen i de seneste uger.
Ifølge regionsrådsformand Anders Kühnau (S) er Ole Thomsen blevet fyret, fordi "vi gerne vil have en profil på området, som har en sundhedsfaglig baggrund".
- Det er vigtigt for os, at vi kan arbejde mere målrettet med kvalitetsudvikling, patientforløb og patientsikkerhed. Det skal den nye profil med sundhedsfaglig baggrund være med til at styrke, siger Anders Kühnau.
Han oplyser, at det var hans indstilling på mødet, at Ole Thomsen ikke længere skal være koncerndirektør.
Fra 92 til 47
Amputationssagen udspringer af en analyse lavet for Region Midtjylland, som viser, at man amputerer mange flere ben og underben i Region Midtjylland end i andre regioner, og at det muligvis kunne være undgået.
Helt konkret kunne det muligvis være undgået at amputere 47 patienters ben og underben hvert år i Region Midtjylland.
I denne uge blev dette tal korrigeret. I analysen er tallet 92, men ifølge Region Midtjylland er det rigtige tal altså 47 årligt. Forklaringen er, at et af hospitalerne i regionen er talt med to gange.
Senest er der kommet hård kritik fra lektor i sundhedsret Kent Kristensen fra Syddansk Universitet, der vurderer, at regionsledelsen burde have reageret, da for eksempel Det Tværfaglige Specialeråd for Karkirurgi i Region Midtjylland i 2019 henvendte sig.
Specialerådet skrev blandt andet, at antallet af benamputationer 'ligger væsentligt højere' i Region Midtjylland end i for eksempel Region Syddanmark.
- Det er et ledelsesmæssigt svigt, at de ikke reagerede, siger Kent Kristensen.
Sagen kulegraves
Det er kommet frem, at der ad flere omgange har været henvendelser fra lægeselskaber og råd til regionsledelsen, der udtrykker bekymring for antallet af amputationer i Region Midtjylland.
I februar 2019 skrev Dansk Karkirurgisk Selskab til regionsledelsen, at regionens planlagte besparelser på det karkirurgiske område kunne resultere i stigende ventetider og dermed øge 'risikoen for koldbrand og amputation'.
Og derudover medføre 'øget risiko for mistet liv'.
Regionsrådsformand Anders Kühnau (S) har igennem hele sagen fastholdt, at han ikke har fået viden om det højere antal amputationer eller manglende kapacitet, og at han dermed ikke kunne stille noget op.
Han har også udtalt, at ledelsen på regionens to hospitaler med karkirurgiske afdelinger i marts 2019 understregede, at en spareaftale var fuldt ud fagligt forsvarlig og sikrede den nødvendige patientsikkerhed.
Se et klip med Anders Kühnau fra TV Avisen her:
Forretningsudvalget i Region Midtjylland har tidligere besluttet, at hele forløbet om amputationerne skal kulegraves med en uvildig undersøgelse. Men allerede nu er det altså blevet besluttet, at koncerndirektør Ole Thomsen skal fyres.
Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) har kaldt sagen alvorlig, og både Sundhedsstyrelsen og Styrelsen for Patientsikkerhed har bedt regionen om en redegørelse, der skal ligge klar 16. maj.
Patienterstatningen forventer på baggrund af skandalen op mod 500 sager fra patienter eller pårørende til benamputerede. Det vil med al sandsynlighed medføre længere ventetid på sagsbehandlingen.
Det vurderes, at potentielle erstatninger vil være på mindst 100.000 kroner.