Den 55-årige vestjyde, Krista Simonsen, kan takke aarhusianske læger for, at hun igen kan bruge sin venstre hånd til at strikke, vride karklude, skrælle kartofler og andre dagligdags ting.
Krista Simonsen er nemlig den første patient, som har fået en ny type fingerprotese, der skal skrues på knoglen med en unbrako-nøgle. Den kunstige finger har gjort hendes hånd næsten så brugbar, som før hun mistede tommeltotten, og hun bemærker nærmest ikke, at hun har en protese.
- Jeg skal huske at tage gummihandsker på, når jeg arbejder med vand, men det er nemt at glemme, fordi protesen er blevet en naturlig del af mig, siger Krista Simonsen, der fik amputeret sin finger for to år siden, efter at have haft en aggressiv, men godartet, knoglesvulst.
Protese giver bedre føling
Krista Simonsens protese er fastgjort direkte på håndrodsknoglen ved hjælp af en form for skrue, der er opereret ind i hånden og herefter har vokset sig solidt fast i knoglen. Det er på spidsen af denne skrue, at Krista Simonsen hver morgen sætter tommeltotten fast ved brug af en unbrako-nøgle.
Den nye type protese giver nogle fordele i forhold til den traditionelle hylsterprotese, fortæller overlæge Klaus Kjær Pedersen fra Aarhus Universitetshospital.
- Protesen giver meget stor stabilitet og meget bedre føling med det, man rører ved. Hvis du har en hylster-protese, så kan du slet ikke mærke, hvad du rører ved. Sådan en som Krista kan mærke, at hun rører ved noget, fortæller overlæge Klaus Kjær Petersen til DR Østjylland.
Ikke mulighed for at få traditionel protese
Overlæge Klaus Kjær Petersen har bragt teknikken til Danmark sammen med sin kollega, overlæge dr.med. Peter Holmberg Jørgensen, fra Aarhus Universitetshospital.
Siden 2011 har de benyttet teknikken på 24 lårbensamputerede patienter, som af forskellige årsager ikke har kunnet bruge hylsterproteser. Blandt andet, hvis der ikke har været nok tilbage af lårbenet til at fastgøre hylsteret omkring låret.
I foråret 2013 begyndte teamet også at anvende tilsvarende teknik på arme og fingre. Her stod Krista Simonsen uden mulighed for at få en hylsterprotese, men har nu fået hjælp af den nye teknik.
- Det er utroligt vigtigt at Krista får en tommel, som har en stor funktion. Det er den halve hånd. Man kan ikke lave ret meget med sin hånd, hvis man ikke har en tommel, siger overlæge Klaus Kjær Pedersen.
Aarhus Universitetshospital er det eneste sygehus, der opererer benprotester direkte ind i knoglen. Nu håber de kan få samme status på arme-området.