Nu kører retssagen mod tidligere topchef fra Aarhus Kommune

Manden er tiltalt for at modtage blandt andet festivalbilletter, sponsorater og golfrejser som bestikkelse.

Den tidligere forvaltningschef i Aarhus Kommune er tiltalt for at modtage bestikkelse. (Foto: © Henning Bagger, Scanpix)

I dag er første retsdag i en usædvanlig bestikkelsessag, hvor Claus Pedersen - tidligere forvaltningschef i Aarhus Kommune - er tiltalt for at modtage bestikkelse.

Ifølge anklageskriftet har den tidligere chef for kommunens Natur og Vej Service og Center for Byens Anvendelse fra 2010 til 2016 blandt andet modtaget billetter til Nibe Festival, en golftur til Sverige og et sponsorat på 217.500 kroner til en badmintonklub i Aalborg, hvor han er bestyrelsesmedlem.

I sagen er de to virksomheder D. Kjærsgaard A/S og Elbek & Vejrup A/S samt deres ejere tiltalt for uberettiget at have givet ydelserne til 58-årige Claus Pedersen, i samme periode som virksomhederne solgte maskiner til teknisk forvaltning i Aarhus Kommune.

Retssagen er berammet til at vare tre dage, og ifølge Sten Bønsing, professor i forvaltningsret ved Aalborg Universitet, er der tale om en både sjælden og usædvanlig sag.

- Generelt er bestikkelsessager usædvanlige i Danmark, men sagen her har også andre usædvanlige aspekter. For eksempel er det meget sjældent, at folk bliver tiltalt for bestikkelse til en forening, som de også er bestyrelsesmedlem i. Det tror jeg aldrig, jeg har oplevet før, siger han.

Whistleblowere tippede om ulovligheder

DR Nyheder har tidligere beskrevet, hvordan en række medarbejdere i en årrække forsøgte at gøre ledelsen i Aarhus Kommune opmærksom på, at der foregik ulovligheder i forvaltningen.

Men advarslerne blev overhørt, og flere af whistleblowerne endte med at miste deres job, efter de havde klaget over Claus Pedersen.

Jesper Haahr Mortensen ser frem til at få en afklaring. (Foto: © PRIVATFOTO)

Jesper Haahr Mortensen var én af whistleblowerne, og da han blev fyret, valgte han i stedet at fortælle Århus Stiftstidende om sin mistanke i efteråret 2015.

Først derefter blev forvaltningschefen fyret og anmeldt til politiet af Aarhus Kommune.

Derfor ser Jesper Haahr Mortensen frem til, at sagen nu skal afgøres i retten, selvom det næsten er fem år siden, at de ansatte første gang forsøgte at advare ledelsen i kommunen.

- Jeg havde gerne set, at sagen var kommet i retten noget før, hvor det havde været mere aktuelt, siger Jesper Haahr Mortensen.

Nægter sig skyldig

Den tidligere forvaltningschef nægter sig fortsat skyldig i anklagerne om bestikkelse.

Det fortæller hans forsvarer Søren Beckermann forud for retssagen.

- Min klient nægter sig altovervejende skyldig i den tiltale, der er rejst mod ham. Han erkender to forhold omkring mandatsvig, som handler om køb af tøj for omkring 2.000 kroner, siger han.

Tre personer fra de to private virksomheder, som var leverandører til teknik- og miljøforvaltningen, er tiltalt for bestikkelse i sagen. De nægter sig også skyldige.

Aarhus Kommune har ingen kommentarer forud for retssagen.

Efter planen fortsætter retssagen den 23. og den 26. juni.