Lokalpolitikere må leve med chikane og trusler

Det er et demokratisk problem, når fire ud af ti lokalpolitikere under en eller anden form oplever chikane i forbindelse med deres politiske arbejde. Det kan betyde, at de bedste folk ikke gider at gå ind i politik, mener en aarhusiansk politiker.

Hadefulde mails, "mærkelige ting" i postkassen og trusler. Fire ud af ti lokalpolitikere har oplevet at blive chikaneret, viser en DR-rundspørge. (© DR)

Fire ud af ti lokalpolitikere, som har deltaget i en ny DR-rundspørge, har været udsat for chikane.

I alt har 450 ud af 1100 byrådsmedlemmer været udsat for chikane, som spænder fra dødstrusler og hærværk til at blive talt grimt til.

En af dem er SF-rådmand i Aarhus, Thomas Medom. Han ryster på hovedet over chikanens omfang.

- Det er jo et alt for højt tal, og jeg synes, at det er trist, siger han.

"Mærkelige ting" med posten

Thomas Medom har oplevet at få ubehagelige mails og telefonopkald, lige som han har fået sendt "mærkelige ting" - som han udtrykker det - med posten.

- Det har i perioder været både ubehageligt og utrygt, siger han. 

I Morsø Kommune har chikane ramt blandt andre Demokratisk Balances Ellen Philipsen Dahl.

- Jeg har både fået meget, meget generende breve og tomater stoppet i postkassen, siger hun.

Fik bilen ridset over det hele

Også den konservative Marie Louise Friderichsen - konservativ i Lollands byråd - er blevet chikaneret.

- Der har været hærværk mod min bil, som blev ridset over det hele med en nøgle eller lignende, fortæller hun.

Professor Thomas Ploug, der er ekspert i IT-etik, er overrasket over truslernes omfang.

- 40,6 procent af politikerne har oplevet at blive chikaneret og for halvdelen af dem er det noget, der sker regelmæssigt. 27 procent af politikerne er blevet truet og næsten ti procent har sågar modtaget dødstrusler, fortæller han.

Beskæmmende for demokratiet

Kommunalforsker og professor på Syddansk Universitet, Ulrik Kjær, er enig.

- Der er tale om nogle mennesker, der er gået ind i politik for at gøre os alle sammen en tjeneste, og derfor synes jeg selvfølgelig, at det er beskæmmende for demokratiet, at så mange af dem må trækkes med chikane og ubehagelige oplevelser i forbindelse med det politiske hverv, siger han.

I Aarhus er rådmand Thomas Medom ikke i tvivl om konsekvensen af politikerchikanen.

- Det er selvfølgelig ubehageligt for alle os, der bliver ramt af det, men på længere sigt kan det også komme til at betyde noget for kvaliteten af de politikere, der har lyst til at sidde i byrådene, siger han.

- Det er i forvejen en svær prioritering, når man skal gøre op, om man - for en relativt lav løn - har lyst til at passe et byrådsarbejde samtidig med et andet arbejde og et familieliv. Hvis man så samtidig skal udsætte for chikaner og trusler, så tror jeg, at der er mange, der vil sige nej, siger Thomas Medom.   1100 ud af landets 2400 lokalpolitikere har deltaget i den nye chikane-rundspørge.