Kun 14 kommuner har døgntilbud til akut psykiatrisk hjælp

Bliver man ramt af angst eller depression om aftenen, afhænger hjælpen af geografien. Langt fra godt nok, mener foreningen Bedre Psykiatri.

Peder Ebbesen har to gange fået hjælp på et af de akutte døgntilbud. (© Dr Østjylland)

Hvis man en sen aftentime bliver angst eller deprimeret, er det adressen, der afgør, hvor god hjælp man kan få.

Blot 14 af landets kommuner har et særligt døgntilbud om akut hjælp ud over regionernes psykiatriske skadestuer. Det er urimeligt, mener foreningen Bedre Psykiatri, som ønsker akuttilbud i alle kommuner.

- Jeg synes, der skal være det samme tilbud, uanset hvor man bor i landet, siger formand for foreningen Birgit Elgaard.

Døgntilbuddene er en del af en tre-årig forsøgsordning finansieret med Socialstyrelsens satspulje, som nu har kørt i to år. Syddjurs Kommune er en af de kommuner, der er med i forsøget.

En af dem, der har benyttet tilbuddet i Syddjurs er Peder Ebbesen. Han oplevede at blive meget depressiv, efter at hans mand havde fortalt ham, at han ville skilles.

- Første gang jeg kom, snakkede vi meget om, hvordan jeg havde det, og hvad jeg kunne gøre for at komme videre. Næste gang var det lidt mere festligt, og vi kunne grine lidt, fortæller han.

Ifølge koordinator Mette Povlsen er det vigtigt, at tilbuddet er åbent døgnet rundt. Det er nemlig ofte i aftentimerne, der er behov for sådan et tilbud.

- Det er jo ofte efter klokken 16, folk har brugt hele dagen på at spekulere og så gerne vil snakke med nogen, men der er de fleste steder lukket, siger hun.

Peder Ebbesen gjorde brug af akuttilbuddet to gange og fik begge gange lov til at overnatte dér.

- Det var meget svært for mig at være i huset, for det var jo ikke mig, der ville skilles.

Der er også enkelte andre kommuner, der har andre tilbud i aften- og nattetimerne – eksempelvis akutudrykning.