Der kommer kun koldt vand ud af hanen i Marie Segalls murstensvilla, hvor hun bor sammen med sine to børn på 10 og 12 år.
Krigen i Ukraine har sat sine tydelige spor her i midtjyske Demstrup.
- Vi bruger elkedlen til at varme vand op med. Når vi har fem elkedler varmt vand, er der nok til at få et bad, siger Marie Segall, der arbejder som lærer.
Så når hun og børnene skal vaskes, finder de en spand frem som i gamle dage.
- Så fylder vi varmt vand og koldt vand i, og så bruger vi en spand til at hælde vandet over os. Det føles lidt som at være tilbage i tiden. Men der er mange i Europa, der har det værre end os, så det er ikke så forfærdeligt, siger Marie Segall.
I september sidste år tog hun konsekvensen af de høje priser på gas og slukkede sit gasfyr. I stedet nøjedes hun med at bruge sin luft-til-luft-varmepumpe.
Sparet 20.000 kroner
Varmepumpen har dog ikke varmet huset godt nok op, så hun supplerer med en petroleumsovn på børneværelserne.
- Det har vist sig at være en god løsning. Vi har brugt cirka 500 kilowatt-timer mere el, hvilket svarer til 1.000 kroner. Men vi har sparet cirka 20.000 kroner på at have slukket gasfyret i et halvt års tid, siger Marie Segall.
Men gasprisen er nede igen, og du har et fast job som lærer, så hvorfor tænder du ikke for fyret igen?
- Det er rigtig nok, men otte kroner per kubikmeter gas er stadig meget mere, end hvad gassen kostede, før priserne begyndte at stige i sidste halvdel af 2021.
- Der brugte vi mellem 18.000 og 20.000 kroner om året på opvarmning med gas. Hvis jeg skulle give fem gange mere for det, ville min økonomi ikke kunne holde til det, siger Marie Segall.
Gasprisen begyndte at stige allerede i slutningen af 2021, men da krigen i Ukraine brød ud, nåede den nye højder. Det har også været med til at give den kraftige inflation.
Faldende priser, men...
Det er især danskere med både har et gasfyr og en lav indkomst, der virkelig har kunnet mærke det på pengepungen i de senere år, siger økonomiprofessor Michael Svarer fra Aarhus Universitet.
- Selv om inflationen rammer os alle, så rammer den uforholdsmæssigt meget dem, som har en relativt lav indkomst og dem, der så er ramt dobbelt, fordi de har en opvarmningsform, som er steget meget i pris, siger han.
Selv om energipriserne er faldet de seneste måneder, er de ikke faldet til niveauet fra sommeren 2021 - før prisen for alvor begyndte at stige.
- Det kommer den heller ikke til. I den nærmeste fremtid kommer vi ikke tilbage til billig russisk gas, som vi fik tidligere. Vi har set faldende priser, men de er ikke dernede, hvor de var et godt stykke inden krigen, siger Michael Svarer.
De faldende priser får da heller ikke med ét optimismen til at blomstre hos Marie Segall.
- Jo, hvis priserne falder til et niveau, hvor vi har råd til at købe gassen. Fordi vi har valgt den her løsning, har økonomien hængt godt sammen. Vi har kunnet leve stort set, som vi plejer, bare uden varmt vand.
Men du får varmt vand fra en elkedel. Hvor længe kan du leve med det?
- Det kan vi sagtens leve med. Mange har det langt værre end os, siger Marie Segall.
Hvis du er interesseret i aktuelle forbrugerpriser, kan du løbende følge med og blive opdateret ved at klikke på overblikket herunder: