Heksedukkerne kommer til at overleve denne midsommer.
For nu melder de første brandmyndigheder ud med et regulært forbud mod afbrænding af sankthansbål.
- Hvis det er det store sankthansbål, så må vi desværre skuffe og sige, at det er aflyst, siger beredskabsinspektør Johnny Damgaard fra Østjyllands Brandvæsen.
Østjyllands Brandvæsen dækker Aarhus, Samsø, Odder og Skanderborg kommuner, der nu er blandt de 65 kommuner med afbrændingsforbud på nuværende tidspunkt. På fredag vil der også være totalt afbrændingsforbud i København, oplyser Danske Beredskaber.
Det er netop udsigten til blussende sankthansbål om en uges tid, der får Østjyllands Brandvæsen til at sige stop for åben ild netop denne aften.
- Vi har været forbeholdne med at udstede afbrændingsforbud, fordi vi ikke har set ret mange brande, der er forårsaget af, at en brand er løbet løbsk. Men vi kan ikke se gennem fingre med, at 25 kubikmeter haveaffald skal brændes af i næste uge, siger Johnny Damgaard.
Derfor udsteder brandvæsenet forbud mod sankthansbål i god tid før midsommer. Det er nemlig vigtigt, at man ikke begynder at samle sammen til et stort bål.
- Det betyder, at grenene skal bortskaffes på anden vis. Det er ikke sådan, at man kan få lov til at brænde af om en måned, siger beredskabsinspektøren.
Eneste chance for at brænde af
Der er nemlig ifølge miljølovgivningen et generelt forbud mod afbrænding af haveaffald i de allerfleste kommuner.
- Så er der en undtagelse sankthansaften, hvor man kan få lov til at brænde haveaffald af, forklarer beredskabsinspektøren.
Derfor er midsommer-aftenen den eneste aften, hvor haveaffald kan futtes af – og det bliver altså ikke i år.
Johnny Damgaard kan ikke 100 procent udelukke, at store regnmængder kan nå at rokke ved forbuddet.
- Men der skal komme ret massive mængder regn, før den tørre natur når at blive rettet op. Jeg ved godt, at vi har fået lidt regn i de seneste dage, men det er fortsat meget tørt rundt omkring, siger Johnny Damgaard.
Mange kommuner har indført totalt afbrændingsforbud, men Østjylland Brandvæsen vil acceptere et bål med regulært brænde i et bålfad i Aarhus, Odder, Samsø og Skanderborg kommuner.
- Det, der er mulighed for, er et snobrødsbål i kontrollerede rammer. Hvor man tager sine forholdsregler og sørger for, at det er helt slukket før man forlader det, og hvor man vander omkring det, før man starter.
Vælger man at brænde et stort bål af, kan overtrædelsen af forbuddet straffes med bøde.
Korrigeret 18/06/2018 11:10: Antal kommuner med afbrændingsforbud var fredag retteligt 65. Viborg og Silkeborg kommuner har siden ophævet deres, mens Ballerup, Gentofte, Gladsaxe, Herlev og Lyngby-Tårbæk indfører fra tirsdag, så tallet kommer op på 68)