Under en Stram Kurs-demonstration i Aarhus-bydelen Gellerup blev en knivbevæbnet mand fredag skudt i benet af politiet.
Siden er fulgt flere dages uroligheder i bydelen, hvor der er blevet kastet med sten, fyrværkeri og maling efter politiet, brændt skraldespande og containere af, lavet barrikader, ligesom sten også er kastet efter bybusser.
Det fik i aftes Østjyllands Politi til at indføre en skærpet strafzone i Gellerup. I løbet af natten har der ikke været registreret uroligheder i området.
Beboerne i området har mærket urolighederne, fortæller Kasper Smed Hansen.
Han har boet halvandet år i en ungdomsbolig i Gellerup. Efter weekendens episoder blev han så rasende, at han skrev et opslag på Facebook, der er delt flere gange.
I opslaget forklarer han blandt andet, at det er ’tid til et opgør’.
- Brændte biler hører ikke til i et frit, dansk samfund. Det ligner en krigszone, og det skal vi helt klart gøre op med. Vi har brug for tryghed og stabilitet, siger han.
Samtidig fortæller Kasper Smed Hansen, at det er med en vis utryghed, at han har sat sig til tasterne.
- Jeg har helt klart en frygt for, at det kan gå ud over mine nærmeste, når jeg ytrer mig. Derfor er det vigtigt, at jeg ytrer mig. For den frygt skal ingen have, siger han.
Kasper Smed Hansen har løbende dokumenteret nogle af de syn, der har mødt ham i Gellerup.
En af dem, der dagligt er i kontakt med de unge, der bor i bydelen, er Simon El-Zeinab, der er konfliktmægler for Aarhus Kommune.
Ifølge ham er det ikke tilfældigt, at urolighederne kommer efter Rasmus Paludans besøg, hvor partilederen forinden havde varslet en afbrænding af Koranen. Han er dagligt i kontakt med de unge, der bor i bydelen.
- De unge bliver fornærmede over, at han kommer. Jeg tror også, at de unge bliver påvirkede, når de kan se deres familie blive kede af, at Koranen bliver brændt.
- Jeg tror ikke, at urolighederne stopper foreløbig. Men vi går i gang med at skabe kontakt til de unge, når de står op, forklarer han.
Også Østjyllands Politi har bemærket, at urolighederne er opstået efter Rasmus Paludans besøg i Gellerup, sagde chefpolitiinspektør Klaus Arboe Rasmussen i går.
- Vi har konstateret, at urolighederne er kommet i forlængelse af demonstrationen. Derfor har vi været massivt til stede de seneste nætter.
Dialog er vejen frem
Hos Brabrand Boligforening erkender de også gerne, at urolighederne i Gellerup skaber utryghed blandt beboerne.
Det fortæller foreningens direktør, Keld Laursen.
- Det er et tilbageslag, når vi gerne vil fortælle folk, at Brabrand er et trygt sted at bo. Det er utrygt for de mennesker, der bor her, men det er også et tilbageslag for de mennesker, som var på vej til at flytte ind, og det er et tilbageslag for de investorer, der tænker, at stedet kunne være spændende at investere i. Så på mange måder bliver vi sat tilbage i de bestræbelser, vi har udfoldet det seneste årti, siger han.
Samtidig varsler Keld Laursen konsekvenser, hvis boligforeningen finder ud af, at nogle af foreningens beboere har deltaget i de seneste dages uroligheder.
- Er det tilstrækkeligt veldokumenteret, at der er begået alvorlig kriminalitet af nogle af vores beboere, så vil vi forsøge at ophæve lejemålene, slår han fast.
Men det er ikke hele løsningen, siger Simon El-Zeinab. Han peger også på dialog som et redskab til at imødekomme dem, der skaber utryghed i bydelen.
- Vi skal finde ud af, hvorfor de gør de her ting, så vi kan blive klogere på, hvad de gerne vil opnå med de natlige uroligheder, forklarer han.
Og samme holdning har Kasper Smed Hansen.
- Overordnet set er mit opslag på Facebook blevet modtaget meget positivt, og det er virkelig også mit mål med opråbet: at skabe dialog.