Kameraer skulle forebygge drukneulykker - nu udskydes de af frygt for, at kineserne kigger med

IT-sikkerhedsekspert anbefaler kommunen at kigge sig om efter en ny leverandør.

Kameraerne skulle have været sat op ved havnen i Aarhus torsdag.

Frygt for at blive overvåget af kinesiske myndigheder har fået Aarhus Kommune til at udsætte opsætningen af tre overvågningskameraer på havnen i Aarhus.

Kameraerne skulle have været oppe torsdag og hjælpe til med at forebygge drukneulykker, men kommunen er pludselig blevet betænkelig ved at sætte dem op, fordi den kinesiske leverandør HIKVision er anklaget for at hjælpe de kinesiske myndigheder med at undertrykke minoriteter i Kina.

Virksomheden er mistænkt for at have programmeret kameraerne, så de kan sende informationer til de kinesiske myndigheder.

Derfor skal kameraerne nu gennemgås grundigt, siger Bo Fristed, der er chef for kommunens projekt- og udviklingsafdeling ITK.

- Det gør vi gennem vores danske leverandør af kameraerne, som så hjælper os med kontakt til producenten bag, ved siden af det er vi formentlig også nødt til at lave nogle tekniske undersøgelser, som vi skal have hjælp til at lave udefra, siger han.

Aarhus Kommune har i forvejen allerede opsat 10 kameraer fra HIKVision ved kommunens hovedbibliotek Dokk1.

Nu er Bo Fristed i gang med at finde ud af, hvor der ellers er kameraer fra det kinesiske firma.

- Hvis det er rigtigt, at nogen kan overtage vores kameraer, så skal vi ikke have den slags kameraer i Aarhus Kommune, slår han fast.

Sikkerhedsekspert anbefaler kommune at finde alternativ

IT-sikkerhedseksperten Peter Kruse fra sikkerhedsfirmaet CSIS forstår godt kommunens bekymring i forhold til kameraerne.

- Jeg ville anbefale Aarhus Kommune at kigge på alternative leverandører, siger han.

Han fortæller, at det amerikanske Homeland Security har bekræftet, at der er indlagt det, der hedder ”bagdørssoftware” i kameraerne, så man kan overtage kontrollen med kameraerne og trække data ud, og at der er mistanke om, at kameraerne kan lave ansigtsgenkendelse.

- Hvis der er en person, den kinesiske regering har interesse i at vide, hvor befinder sig, vil man kunne lægge sådan en trigger ind, som kan sende en besked hjem til serveren i Kina, hvis den genkender personen, forklarer han.

Venstres udenrigsordfører Michael Aastrup Jensen mener, at de danske myndigheder skal have bedre hjælp til at undgå elektronisk udstyr fra undertrykkende lande som for eksempel Kina fremadrettet.

Han foreslår, at staten laver en positivliste, som kommuner og andre myndigheder kan bruge, når de skal indkøbe følsomt udstyr og kritisk infrastruktur.

- Sådan så man har en sikret liste, så man kun handler med allierede lande. Det er meget nemmere, siger han.

Hikvision afviser kritik

Hikvision vil ikke udtale sig om den konkrete sag, men skriver i en mail til DR, at man tager cybersikkerhed meget alvorligt.

- Vi har desværre oplevet, at der ofte ses bort fra vores omfattende arbejde med at sikre de højeste sikkerhedsstandarder i vores produkter, skriver Karl Erik Traberg, der er kommunikationsdirektør i Hikvision.

- Påstande, om at vi har ”programmeret vores kameraer, så de kan sende informationer videre”, er ikke påvist med nogen former for beviser, og vi vil gerne gentage, at vi understøtter de højeste sikkerhedsstandarder i vores produkter, tilføjer han.

Rådmanden for kommunens teknik- og miljøafdeling, Bünyamin Simsek (V), ønsker ikke at kommentere på sagen.