Der er ekstra sved på panden i restaurationsbranchen lige nu.
Det er højsæson for julefrokoster, men samtidig spreder coronasmitten sig hastigt med flere og flere tilfælde af den nye omikronvariant.
Både statsminister Mette Frederiksen (S) og Sundhedsstyrelsen har gjort det klart, at der skal gøres mere for at bremse smitten.
Direktør i Sundhedsstyrelsen Søren Brostrøm pegede i går på julefrokoster og nattelivet, som steder, hvor man kan sætte ind.
Sker det, vil det få store konsekvenser på Hotel Sabro Kro lidt uden for Aarhus, hvor direktør Thomas Weifenbach Jensen efter planen skal være vært for 250 julefrokostgæster både fredag og lørdag.
Komikeren Frank Hvam er sågar booket.
- Vi vil stå med nogle udfordringer med alt det mad, vi har produceret og er i gang med. Og så skal vi lave en aftale med Frank Hvam og orkestret. Så det vil give en lang række udfordringer, siger Thomas Weifenbach Jensen.
Han er bekymret for den nye omikronvariant, men kan ikke gøre andet lige nu end at gennemføre arrangementet under de nuværende anbefalinger, siger han:
- Vi har arrangeret levende musik, standup-kunstnere og købt ind hos leverandører. Og vi har ikke mulighed for at sende regningen videre til dem. Det gør, at så længe der ikke er hjælpepakker, er vi tvunget til at gennemføre det, siger Thomas Weifenbach Jensen.
'De kan ikke byde os det'
På Hotel Fjordgaarden i Ringkøbing mener direktør Brian Madsen, at det vil være urimeligt, hvis restauranterne skal straffes for høj smitte.
Han påpeger, at restauranterne allerede tager ansvar ved at kræve coronapas, sikre afstand og kræve brug af mundbind.
- Jeg synes, det er et forkert sted at kigge hen. Det er at skyde gråspurve med kanoner at kigge på vores branche. Det er ikke der, hvor den største smitte er:
- Vi har været lukket 18 måneder for ikke så lang tid siden, mere eller mindre non stop. Det kan man simpelthen ikke byde os en gang mere, siger Brian Madsen.
I brancheforeningen Danmarks Restauranter og Caféer mener formand Jacob Niebuhr, at restauranterne griber det rigtigt an ved at klø på, indtil der eventuelt indføres nye restriktioner.
- Så længe det er den rådgivning, vi får, så er det det, vi er nødt til at følge. Ellers så har vi ikke nogen omsætning, siger Jacob Niebuhr, der selv ejer tre restauranter i Silkeborg.
Professor: Genovervej julefrokosten
Der har allerede været mange smittede til julefrokoster rundt omkring i landet, selvom der er blevet vist coronapas. Derfor ville professor Hans Jørgen Kolmos ved Syddansk Universitet også genoverveje årets julefest, som situationen er lige nu.
- En julefrokost er ikke nogen livsvigtig begivenhed. Det er vigtigere at beskytte sin familie, og at vi hver især ikke bliver udsat for eller bidrager til smitte, siger han.
Selvom vi ikke ved meget om den nye variant, har de seneste uger ifølge Hans Jørgen Kolmos lært os én ting om omikron:
- Det eneste, vi kan sige om situationen lige nu, er, at vi ikke ved ret meget. Vi ved, at den smitter meget, og derefter er alt usikkert, siger professoren.
Det blev på et pressemøde tirsdag med sundhedsmyndighedernes meldt ud, at der kan blive brug for yderligere restriktioner.
- Netop fordi det er en bekymrende udvikling, vi ser, er vi nødt til at kigge ned i værktøjskassen. Vi skal overveje, om der skal yderligere tiltag til, lød det fra Søren Brostrøm:
- Der ligger en erkendelse af, at det vi gør nu, nok ikke er tilstrækkeligt, sagde direktøren for Sundhedsstyrelsen.
6.324 personer er det seneste døgn blevet konstateret smittet med coronavirus, hvilket er rekordhøjt, mens kontakttallet er beregnet til 1,1.
Statsminister Mette Frederiksen har meldt ud, at hun holder pressemøde i aften klokken 18:30.
Skal nye restriktioner indføres, kræver det først en indstilling fra Epidemikommissionen og derefter, at der ikke er et flertal imod tiltagene i Folketingets Epidemiudvalg.