I Sydsudan sulter børnene, allerede inden de er født

Mødrenes beskedne vægt sætter deres præg på børnene, og flere fødes med alvorlige skader.

Jordemoder Trine Petersen fra Silkeborg (t.v.) har her bragt to velskabte tvillinger til verdenen i Sydsudan. (Foto: © PRIVATFOTO)

Årets Danmarks Indsamling er skudt i gang, og i år er temaet "Intet barn skal sulte". For de sultende børn findes, og nogle gange sulter de endda, allerede før de er kommet til verden.

For mens kommende mødre herhjemme ofte går op i ikke at tage for meget på under graviditeten, er situationen i nogle af de fattigste områder i verdenen den stik modsatte.

Det fortæller 30-årige Trine Petersen fra Silkeborg, der er jordemoder og som af flere omgange har været udsendt til Sydsudan for Læger Uden Grænser.

- Her vejer kvinderne 40-50 kilo, og er kvinden godt i stand vejer hun måske 60 kilo, når hun er højgravid, siger Trine Petersen.

Det sætter deres præg på børnene, der ofte vejer omkring 2 kilo. De fleste er velskabte på trods af deres beskedne vægt, men der også børn, der fødes med alvorlige fødselsdeffekter.

- Noget af det, jeg har set flere gange i Sydsudan, som jeg aldrig har set i Danmark, er noget, der hedder ”spina biffida”, som er et hul i rygmarven – dvs. at rygmarven ikke lukker sig ordentligt i fostertilværelsen, lyder det fra jordemoderen.

Lidelsen kaldes også rygmarvsbrok og sker, fordi moderen ikke har fået en varieret kost under graviditeten og derfor mangler B-vitaminet folsyre, som er vigtigt for fostrets udvikling.

Knap hvert 10. barn i Sydsudan når ikke at opleve sin femårs fødselsdag.