Klokken er lidt over syv, og Jana Qadoura stiger om bord på bussen i det vestlige Aarhus i Gellerupparken.
Hver dag tager hun turen til Holme Skole fem kilometer væk. Egentlig ligger der en skole lige i nærheden af hendes hjem, men Aarhus Kommune fragter hver dag Jana Qadoura til en skole, hvor der er flere danske elever.
- Man lærer rigtig meget på Holme Skole, og man bliver også lidt klogere derude, siger hun.
Jana Qadoura er ikke den eneste, der kører i bus hver morgen.
Hver dag kører Aarhus Kommune 246 tosprogede elever med særlige sproglige behov ud til skoler, hvor der er flere elever med dansk baggrund. Det skal sikre, at børnene bliver bedre rent sprogligt.
- Vi gør det, for at de kan tale dansk i frikvartererne og ikke kun i undervisningen, siger Bünyamin Simsek (V), der er rådmand for børn og unge i Aarhus Kommune og fortsætter:
- Vi ønsker, at børnene får de bedste muligheder for at tage en uddannelse og klare sig godt i den aarhusianske folkeskole.
Det kan umiddelbart virke som en drastisk løsning at tvinge elever væk fra deres nærmiljø, og rådmanden erkender også, at det kun er den næstbedste løsning, kommunen har valgt.
- Den bedste løsning er, at forældrene sørger for at tale dansk med deres børn, så de meget tidligt lærer dansk og dermed er klar til at starte i folkeskolen med dansk som modersmål, siger Bünyamin Simsek.
- Når de ikke løfter den opgave, må vi påtage os opgaven som kommune, for vi skal jo sørge for, at børnene får en god skolegang og dermed er klar til at komme på en ungdomsuddannelse, siger han.
Sidste år kostede ordningen knap 15 millioner kroner for Aarhus Kommune.