Hurtigere og stærkere, men i fællesskab: 12.000 til Skole-OL i Aarhus

Voksne OL-stjerner var med til åbning af skolebørnenes finalestævne i Aarhus.

- Jeg synes, at det er sjovt, at vi kæmper klasse mod klasse, siger Anna Zinck fra 5. klasse på Rundhøjskolen.

”Hurtigere, højere, stærkere” lyder det olympiske motto - også ved Skole-OL, hvor finalestævnet begynder i Aarhus i dag.

Flere end 100.000 skoleelever var med til stævner i august sidste år, og nu skal de 12.000 elever i skoleklasser fra 4.-7. klasse så dyste til dette års Skole OL.

En af dem er Anna Zinck fra 5. klasse på Rundhøjskolen, der i dag var med til åbningen på Ceres Park og Arena i Aarhus og skal være med til længdespring og boldkast.

Hun går til atletik i Aarhus 1900, så Ceres Park og Arena er hendes hjemmebane.

- Jeg håber på, at det er en fordel. Jeg ved, at jeg plejer at lave atletik her, så jeg kender ligesom stedet, siger hun.

Men skole-OL, hvor man er på hold med skolekammeraterne, er alligevel noget helt andet end at gå til sport i fritiden.

- Jeg synes, at det er sjovt, at vi kæmper klasse mod klasse, siger Anna Zinck.

Deltagertallet til børnenes OL er større end ved de voksnes OL i Rio for to år siden, men til åbningen i dag deltog voksne atleter med olympisk erfaring. Blandt andre hækkeløber og OL-sølvvinder Sara Slott og bueskytte og VM-guldvinder Maja Jager.

Dansk Atletik Forbund: Fællesskab dyrkes bedst som hold

Men for skolebørnene handler det ikke kun om guld i det, der bliver kaldt OL i øjenhøjde.

For godt nok gælder det om at vinde, og det er de klasser, der har klaret sig bedst, der er samlet til finalestævnet. Men der er en pointe i, at skoleeleverne konkurrerer som klassehold, for her kommer Skole-OL’s værdier - Fællesskab, Færdighed og Fairplay - i spil.

- Vi mener, at man dyrker fællesskabet bedst som hold – altså som klasser her ved Skole-OL, siger projektleder Morten Brammer Olesen fra Dansk Atletik Forbund, der står bag det store skolestævne.

Anna Zinck er helt med på F’erne – Fællesskab, Færdighed og Fairplay.

- Jeg synes, at det er godt med fairplay, og at vi lærer nogen nye at kende, siger hun.

Den store sportsbegivenhed kræver masser af frivillige kræfter. I alt er 600 frivillige tilknyttet.

Projekltleder Morten Brammer Olesen glæder sig over, at det endelig er i gang.

- Jeg tror, at børnene har glædet sig rigtigt meget til i dag, som de har set frem til det meste af året. Mange af dem har kvalificeret sig ved lokale stævner, så der er højt spændingsniveau lige nu. Så det er vigtigt lige at få ro på, trække vejret dybt og fokusere på det, man skal i gang med, siger han.

Ligesom til OL i Rio er der selvfølgelig også en OL-by, og den er placeret på Holme Skole ved Aarhus, hvor skoleleder Ditte Hagn-Meincke er vært for de mange skole-atleter.

- Vi fokuserer som skole på at skabe et godt fællesskab om det her, så det er en god oplevelse at se børn fra hele landet strømme ind, siger hun.

Lærer: Ikke afgørende, om vi vinder

Der er deltagere, der har over halvanden times transporttid, som overnatter på Holme Skole, inden de skal i aktion. Og det skal næsten 3.000 gøre, blandt dem er Valdemar Schärse og hans lærer, Viktor Andersen, som kommer fra Københavns Skole- og Idræts Akademi.

- Jeg glæder mig rigtigt meget. Det bliver en stor oplevelse, siger Valdemar Schärse, der skal løbe 60 meter hæk og har sin gode form med fra fodboldholdet i Skjold.

Konkurrencen betyder også noget for en sportsskole som Københavns Skole- og Idræts Akademi.

- Det er ikke altafgørende, at vi vinder, men det er vigtigt, at vi performer godt. Samtidigt med, at vi skal have det sjovt, siger lærer Viktor Andersen.

Skole OL-finalerne er i gang på Ceres Park helt frem til og med på fredag. Det er 10. gang stævnet afholdes.