05.09.2019: Priserne på skolefoto er rettet i faktaboksen
For nogle er det en hyggelig tradition, men for andre en smertefuld påmindelse om, at hjemmet mangler penge.
Af hensyn til den sidste gruppe vil formanden for organisationen Forældrestemmen have afskaffet det traditionsrige skolefoto.
Forældrestemmen blev stiftet i februar 2019 og arbejder for bedre trivsel, større forældreindflydelse og for at gøre forskellighed til en styrke i landets børnetilbud.
Formand Janus Boye mener, at betalingen for skolefotos ikke matcher folkeskolens ambition om at være for alle.
- Selv om det lyder hårdt at forbyde en dejlig, gammel tradition, så skal vi holde fast i, at folkeskolen er gratis og for alle, uanset om man har mange eller få penge først på måneden, siger han.
Ordningen er kort sagt med til at gøre børn kede af det, siger han.
- Der findes rigtig mange forældre i folkeskolen, for hvem der er økonomisk smalhals hele måneden, og for dem og deres børn er det en påmindelse om, at der ikke er så mange midler lige i deres hjem, siger han.
Tag snakken i stedet for forbud
Andreas Rasch Christensen er forsknings- og udviklingschef ved VIA University College i Aarhus og en af landets fremmeste eksperter på folkeskoleområdet.
Han forstår godt debatten om skolefoto-ordningen, men omvendt mener han, at forbud generelt foreslås for hurtigt, når vi taler om folkeskolen.
- Det er velvalgt at diskutere, om det at få taget et skolefoto fylder for meget hos enkelte elever, men at forbyde det er en skidt ide. Man skal hellere tage en drøftelse med eleverne, hvis det fylder for meget og på en forkert måde, siger han.
Er problemet at nogle mangler penge, kan en løsning være at hjælpe de hjem, der ikke har råd til skolefotos, mener Andreas Rasch Christensen.
Selvom tiden måske er løbet fra skolefotografering, nu hvor ethvert barn har et højopløsningskamera i lommen, er traditionen ifølge forskeren stadig vigtig.
- I en tid hvor man tager billeder på mange forskellige måder, er det vigtigt at holde fast i traditioner som skolefoto og bruge det til at snakke om, hvad det betyder at have billeder af sig selv og sammen med andre. Det oplever man gennem hele livet, så det er et centralt forhold at tage fat på i skolen, siger Andreas Rasch Christensen.
Må ikke føle sig pressede til køb
Cecilie Harrits er næstformand for Skole og Forældre, og hun mener ikke, at skolefoto skal forbydes. Det skal i stedet være op til den enkelte skole at håndtere eventuelle problemer.
- Traditionen med skolefoto og ikke mindst klassefotos har en historisk, kulturel og pædagogisk betydning, som den enkelte skole skal drøfte, hvordan de vil forvalte, siger hun.
Hun mener dog, at man kunne overveje at gøre klassebilledet gratis, da det giver en fornemmelse af tilhørsforhold.
- Skolerne har ofte klassefotos hængende gennem mange år, og forældre kan bruge dem til at tale om skolen og lære de andre elevers navne. På den måde bruges klassebilledet pædagogisk, og derfor kunne det give mening at gøre det gratis, siger Cecilie Harrits, som mener, at diskussionen kunne være relevant for landets skolebestyrelser.
Hun understreger desuden, at det er vigtigt, at forældre ikke oplever det som obligatorisk at købe billeder af deres børn.
Priserne har holdt sig i ro
Hos Odense Skolefoto påpeger direktør Jesper Klausen, at prisen på skolefotos ikke er steget i flere år.
Han forstår godt, at det kan være svært for de familier, der har svært ved at få enderne til at mødes, men han forstår ikke argumentet for at afskaffe skolefoto-ordningen.
- Det er et anliggende mellem forældre og skoler. Vi findes, fordi der har været en interesse for at få produkterne leveret, siger han.
Priseksempler på skolefotos
- •
Hos Dansk Skolefoto koster et klassebillede 80 kroner og en basispakke med i alt 15 billeder 340 kroner.
- •
Hos Odense Skolefoto koster en basispakke med fire portrætark og et klassebillede 350 kroner ved samlet levering til skolen.