Forældre tager børnene hjem fra daginstitutioner i protest

Familiepolitisk Netværk vil sætte fokus på det, de mener, er for ringe normeringer.

"Tag børnene hjem”, lyder en opfordring i dag fra bevægelsen Familiepolitisk Netværk, der ønsker at få familiepolitikken på dagsordenen ved næste folketingsvalg.

De har opfordret forældre til at holde børnene hjemme i dag i protest mod normeringerne i vuggestuer og børnehaver.

- Vi har fået nok af at se små børn lide under ringe normeringer og for store børnegrupper, skriver Familiepolitisk Netværk på deres Facebookside.

I Aarhus bakker en gruppe mødre op om ideen og har taget børnene ud af daginstitutionen. En af dem er Therese Bach Eriksen, der er mor til tre - en på fem måneder, en på fire år og en på fem år.

- Der er simpelthen for mange børn, der skal tages hånd om, og der er uro på stuerne, når der er så mange. Jeg har en dreng, der selv har sagt, at han synes, der er for mange børn, fortæller hun.

Therese Bach Eriksen mener, at pædagogerne ikke har tid til at udføre det pædagogiske arbejde over for børnene, de er uddannet til:

- Noget af det, der ikke er i institutionerne pt. er at sætte sig ned stille og roligt og få sig nogle gode snakke, som kræver nærhed. Det er der ikke tid til, fordi de er for få, er hendes indtryk.

Formanden for BUPL i Østjylland, Anne Grethe Rosenberg, har et konkret forslag til forbedring.

- Vi har slået til lyd for, at der skal være et minimum for, hvordan normeringerne skal se ud. Vi siger, der skal være tre børn i vuggestuerne per én voksen samt seks børn per pædagog i børnehaven. Sådan ser det slet ikke ud i Østjylland generelt – der er flere børn per voksen, siger hun.

- Når børnene skal trøstes, skiftes eller hjælpes eller bare udvikles, skal der være pædagoger nok til det, siger hun.

Børnerådmand i Aarhus Kommune Thomas Medom (SF) bakker forældrenes aktion op. Han ønsker også, at der indføres minimums-normeringer i daginstitutionerne.

- Der skal være flere pædagoger omkring vores børn, for det betyder så meget for trivslen omkring vores unger, og derfor forstår jeg godt, hvorfor man aktionerer derude, siger han.

De seneste tal fra Danmarks Statistik viser, at normeringen i Aarhus Kommune i 2016 lå på 3,3 i vuggestuer, 3 i dagpleje og 6,3 i børnehaver.

- Som det er nu, er normeringerne fuldstændig individuelt, alt efter hvilke prioriteringer man har taget lokalt. Vi ligger i den bedste halvdel i landet men ikke landets bedste, som vi engang troede, så man kan godt opleve især på nogle timer af dagen, at der er meget store børnegrupper til ikke ret mange voksne, siger han.