Fagforeningen FOA i Randers kan ikke se ideen med en såkaldt whistleblowerordning, hvor medarbejdere kan klage anonymt over ledere. Det siger formand for FOA i Randers, Ingelise Christensen.
Ordningen er foreslået af et flertal i Randers Kommunes byråd i forbindelse med budgetproceduren, som går forud for de endelige budgetforhandlinger i efteråret.
- Hvis vi skal have anonyme anmeldelser, er vi ude på et skråplan, siger Ingelise Christensen, der er formand for FOA i Randers, som omfatter 4.500 SOSU-ansatte, dagplejere og pædagogmedhjælpere i Randers Kommune.
FOA: Du løser ikke problemer med anonyme henvendelser
Ingelise Christensen har ikke mærket noget ønske fra sine medlemmer for sådan en ordning.
- Hvis ikke vores medlemmer i FOA kan sige deres mening uden at gøre det anonymt, skal de komme til os, så vi kan bakke dem op og få tingene på bordet, siger hun.
- Jeg har den opfattelse, at vores medlemmer sagtens kan tale med ledelsen på deres arbejdsplads, og du løser ikke problemerne med en anonym henvendelse, siger hun.
Borgmester: Whistleblowerordning er sidste udvej
Bag forslaget om whistleblowerordningen står blandt andre borgmesteren i Randers, Claus Omann Jensen (V).
- Ordningen skal ikke erstatte direkte dialog mellem medarbejderen og nærmeste leder, men er sidste udvej, siger Claus Omann Jensen.
Han fortæller, at ordningen skal være med til at sikre medarbejderne, da kommunen fremover vil give lederne mere frihed.
- Vi vil give lederne øgede frihedsgrader for at skabe mere fleksibilitet. De skal have så frie rammer som muligt for at sikre, at de bedste folk er på de bedste pladser, siger Claus Omann Jensen.
- Hvis der dukker ting op, som er uheldige i forbindelse med den øgede fleksibilitet, så kan whistleblowerordningen fremme sikkerheden hos medarbejderne, siger han.
Byrådsmedlem: Svært at klage over lederen
Byrådsmedlem Charlotte Broman Mølbæk fra SF er også fortaler for at ordningen bliver indført.
- Budgetproceduren lægger op til, at der lægges meget magt ud til lederne, og det kan være svært at lufte sin utilfredshed med en leder på grund af det ulige magtforhold, siger hun.
Selvom FOA-formand Ingelise Christensen ikke kender til medlemmer, som har brug for ordningen, så mener Charlotte Broman Mølbæk, at ordningen kan blive nyttig.
- Det er medarbejderne, der løser opgaverne og ved, hvad der foregår. Derfor skal de have denne mulighed, siger hun.
I Aarhus har SF bedt om en lignende whistleblowerordning, og her arbejder borgmesterens forvaltning i øjeblikket på at udforme et forslag til byrådet.