Eks-ludoman har udelukket sig selv fra spilreklamer: Jeg får stadig reklamer i min mail

Kun 11 af 41 spilselskaber undersøger, om deres modtagere har sagt nej tak til spilreklamer.

Marcus Kondrup Nielsen fra Horsens modtager stadig spilreklamer, selv om han er tilmeldt Spillemyndighedens såkaldte Rofus-register.

Næsten 13.000 danskere har frivilligt udelukket sig selv fra at spille om penge på internettet.

De har tilmeldt sig Spillemyndighedens Rofus-register, hvor ludomaner og spilafhængige frivilligt udelukker sig selv fra online-spil og casinoer hos de licenserede spilleselskaber i Danmark.

Alligevel modtager de hver dag reklamer og bonustilbud fra spilselskaber.

En af dem er 20-årig Marcus Kondrup Nielsen fra Horsens.

- Det er forfærdeligt, at der ikke er nogen regler på området, mener han.

Han har tidligere været afhængig af spil men startede i behandling for 14 måneder siden. Inden da nåede han at miste omkring 50.000 kroner på tennis og fodbold.

Sammen med Rofus-registret valgte han også at benytte sig af Spillemyndighedens nej tak til reklamer-ordning, men desværre uden held.

- Jeg får stadig spillereklamer fra firmaer i min mail og på Facebook. Jeg synes, at det er forkasteligt, at man tilmelder sig noget for at udelukke sig og så stadig modtager opfordringer til spil, siger han.

Det er nemlig frivilligt og op til det enkelte spilselskab at undersøge, om Rofus-registrerede spillere har sagt nej tak til reklamer. Ifølge Spillemyndigheden er det kun 11 af 41, der gør det.

Det betyder, at Marcus Kondrup Nielsen stadig får reklamer i sin indbakke, og det ærgrer Centerleder i Center For Ludomani, Michael Bay Jørsel.

- Når man er spilleafhængig, er gået i behandling og samtidig har udelukket sig selv, men stadig får en masse reklamer i sin indbakke, så er det en stor motorvej for, at man tænker, at det kunne jo også være, at jeg skulle gå i gang med at spille igen, siger han.

For to år siden var godt 5.000 registreret, men 2. januar i år havde 12.877 danskere tilmeldt sig Rofus, viser tal fra Spillemyndigheden.

Ud af dem er knap hver tredje mænd mellem 20 og 29 år, altså 30,37 procent.

Vil have skærpet lovgivning

I brancheorganisationen for online spiludbydere, DOGA, er direktør Morten Rønde enig i, at det er et problem.

- Vi synes, at det skal være et krav i lovgivningen, så det er ens for alle og kan give en bedre beskyttelse af spillerne, siger han.

Det kan nemlig være svært at forklare aktionærerne, at man skal opfylde frivillig lovgivning, når andre lande pålægger lovgivning og giver bøder, mener han.

Hør hvordan Marcus Kondrup Nielsen kom i gang med at spille.

Michael Bay Jørsel er godt tilfreds med interessen for at registrere sig i Rofus.

- Man skal altså ikke længere spekulere på, at man skal passe på ikke at falde i, for man kan simpelthen ikke falde i, hvis man er tilmeldt Rofus, siger han.

Marcus Kondrup Nielsen har udelukket sig selv på livstid, men det var den nærmeste familie, som gjorde ham opmærksom på, at der var noget galt.

- Min mor og morfar tager fat i mig. Første gang afviser jeg og siger, at det kan jeg 100 procent selv kontrollere, og jeg kan stoppe, hvis jeg vil, siger han.

Familien bliver ved, og efter nogle måneder må Marcus Kondrup Nielsen indrømme, at han ikke selv kan styre det og må gå i behandling.

- Det er helt vildt fedt og befriende at være ude af det. Alt det plads og rum, jeg har fået i mit hoved og hverdag, er fantastisk, siger han.

Marcus Kondrup Nielsen kan dog stadig gå ned i kiosken og udfylde en oddskupon. Der skal man nemlig ikke lade sig registrere.

- Fra du får lyst til at spille, til lysten topper, går syv minutter, så fra jeg går hjemmefra, til jeg er et sted, hvor man kan odds, har jeg heldigvis mulighed for at genoverveje det flere gange, siger han.

Op mod 125.000 danskere lider i en eller anden grad af spilafhængighed og størstedelen er unge mænd. Det viser tal fra VIVE Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd, tidligere SFI.

OPDATERET 19/01/2018 08:09: Overskrift korrigeret. Marcus ser sig selv som tidligere ludoman.