Dyrt paradoks: Ventetid på at blive udskrevet i psykiatrien

Færdigbehandlede patienter i Region Midtjylland tager pladsen fra dem, der burde indlægges.

Kommunerne er ikke altid klar til at modtage færdigbehandlede psykiatriske patienter. (ARKIVFOTO) (Foto: © Kim Haugaard, Scanpix)

Det er ikke kun de allermest syge patienter, der optager sengepladserne i psykiatrien i Region Midtjylland.

Fra 1. januar til 10. maj ventede 43 færdigbehandlede patienter i gennemsnit to måneder på at blive udskrevet, mens deres hjemkommune arbejdede på at finde et tilbud, som patienterne kunne udskrives til. 24 af de 43 færdigbehandlede patienter kommer fra Aarhus Kommune.

Det er et problem, mener Gert Pilgaard Christensen, direktør for psykiatri og social i Region Midtjylland.

- Vi kunne have brugt de penge på de patienter, der er på vej ind på hospitalet fremfor dem, der er på vej ud, siger han.

Regionen får refunderet cirka 2.000 kroner fra den kommune, som patienten kommer fra. Men det dækker langt fra de udgifter, som regionen har ved have færdigbehandlede patienter indlagt. Dagtaksten for at sende en psykiatrisk patient til en anden region er for eksempel 4.000 kroner.

Det er svært at sige præcist, hvor stor en udgift det er for regionen at have de færdigbehandlede patienter liggende. Men det er sikkert, at det tærer på psykiatriens ressourcer.

- De optager jo en seng og behandlingskapacitet, som skulle tilbydes patienter, der har brug for at være hos os, siger Gert Pilgaard Christensen.

Det er ikke optimalt i en situation, hvor patientforeningen Sind oplever, at der er for få senge i regionspsykiatrien, mener landsformand Kurt Kristensen.

- Vi oplever, at patienter ikke kan blive indlagt, eller - hvis de er i et botilbud - bliver udskrevet alt for tidligt. Så er det meget uhensigtsmæssigt at bruge hospitalssenge på folk, der i virkeligheden ikke har brug for at være der, siger han.