Daginstitutionsleder i udsat boligområde om nyt krav: Det er en kæmpe udfordring

I Børnehuset Jennumparken i Randers kommer 76 procent af børnene fra udsatte boligområder. Fremover må det højst være 30 procent.

- Lige nu er det en kæmpe udfordring, fordi det boligområde, der ligger op til vores, det også er et udsat boligområde, siger Bente Kandegaard. (Foto: © Knud Lind, Dr Østjylland)

Det kan være op ad bakke at leve op til kravet om, at børnehaver og vuggestuer fra den 1. januar 2020 højst må ny-optage 30 procent børn fra udsatte boligområder.

Sådan lyder det fra lederen af Børnehuset Jennumparken i Randers, Bente Kandegaard.

Daginstitutionen ligger i et udsat boligområde, og 76 procent af børnene kommer fra udsatte familier.

Hun mener, det er umuligt at skulle nå i mål med kravet, ikke mindst på grund af geografien.

- Lige nu er det en kæmpe udfordring, fordi det boligområde, der ligger op til vores, det også er et udsat boligområde. Så de forældre, der så skal komme, skal så komme endnu længere fra, siger hun.

Ifølge Jyllands-Posten mener flere kommuner, at kravet er urealistisk at kunne gennemføre allerede fra årsskiftet i en stribe institutioner. Derfor vil de søge dispensation fra kravet.

Det gælder blandt andet Randers, hvor Bente Kandegaard altså fortæller, at det er svært at komme i mål, selvom man ellers allerede arbejder på at tiltrække mere ressourcestærke forældre.

- Vi har lavet et tiltag om natur på tværs, som skal gøre det attraktivt for andre familier at vælge os til, og derudover har vi en bedre normering end de øvrige institutioner i kommunen, siger hun.

(Foto: © Knud Lind, Dr Østjylland)

Rådmand: Manglende dispensation vil være "vanvittig"

I Aarhus vil Thomas Medom (SF), der er børn- og ungerådmand, også have en dispensation, fordi det er umuligt at nå i mål med, at kun tre ud af ti nye børn i institutionerne i eksempelvis Gellerup må komme fra familier fra udsatte boligområder.

- Det har politikerne også godt vidst er umuligt på den korte bane, og derfor har de også givet os en bred mulighed for dispenastion, siger han.

Hvis ikke Aarhus Kommune får dispensation får det store konsekvenser, mener rådmanden.

- Så kommer vi til at lukke daginstitutionerne i de her boligområder. Det ville være helt vanvittigt. For det første ville det alene her i Aarhus koste et trecifret millionbeløb, men endnu værre vil det undergrave den målsætning, vi alle deler om at skabe nogle mere blandede boligområder, siger han.

- For det vil være rigtig svært at tiltrække nye beboere til de områder, hvis ikke man kan få passet sine børn lokalt.

Tilbage i Jennumparken synes Bente Kandegaard, at det er urimeligt, hvis de nye krav betyder, at udsatte familier må flytte deres børn til andre institutioner længere væk.

- Det bekymrer mig, at forældre så skal til at bevæge sig langt for at få deres børn i institution, for det er det, man så vil opnå for at få dem integreret, siger hun.

Det er Børne- og Undervisningsministeriet, der kan give en kommune dispensation, men det kræver ifølge loven, at der "foreligger helt særlige forhold".