Borgmester efter redegørelse i Ry-sag: Vi er ærgerlige og beklager dybt

Skanderborg Kommunes borgmester Jørgen Gaarde (S) har sendt skolernes medarbejdere på kursus.

- Der er sket rigtig mange ting, og meget er noteret ned, men på afgørende steder er det alligevel glippet, lyder det fra borgmesteren i Skanderborg Kommune. (© Dr Østjylland)

Skanderborgs borgmester Jørgen Gaarde (S) er glad for ombudsmanden redegørelse i Ry-sagen, hvor en 16-årig dreng blev angrebet med en brandbombe.

- Jeg er glad for den i den forstand, at den flugter med den advokatundersøgelse, vi selv har fået lavet. Når det er sagt, er vi selvfølgelig fortsat ærgerlige og beklager dybt, at journaliseringspligt, notatpligt og underretningspligt ikke har været opfyldt fuldstændigt, siger han.

Mølleskolen i Ry blev centrum for en af sidste års mest omtalte sager, da en 16-årig elev på skolen blev angrebet med en brandbombe af fire drenge fra hans klasse.

Angrebet var kulminationen på flere års problemer mellem drengene, og efterfølgende blev både Mølleskolen og Skanderborg Kommune anklaget for at have svigtet, fordi flere henvendelser fra forældre i sagen ikke er blevet journaliseret korrekt - og dermed ikke fulgt op.

Folketingets Ombudsmand har nu undersøgt Skanderborg Kommunes og Mølleskolens indsats i årene forud for overfaldet. I redegørelsen, der blev offentliggjort i dag, konkluderede han:

"Der er begået væsentlige fejl i sagen i forhold til reglerne bl.a. offentlighedsloven om notat- og journaliseringspligt."

"Der er begået væsentlige fejl i sagen i forhold til reglerne i serviceloven om underretningspligt."

Det er beklageligt, lyder det fra borgmester Jørgen Gaarde.

- Der er sket rigtig mange ting, og meget er noteret ned, men på afgørende steder er det alligevel glippet, siger han.

1000 medarbejdere skal på kursus

Ifølge Jørgen Gaarde er skolerne dybt optagede af det pædagogiske arbejde i dagligdagen, men har været i tvivl om, hvornår der skal tages notater.

Ry-sagen har ført til, at over 1000 ansatte på skolerne i Skanderborg nu har været på kursus i at gøre det bedre fremover.

- Vi tager virkelig fat og har taget fat omkring vores mange medarbejdere på skolerne. Det er ikke nogen glædelig ting for nogen lærere eller ledere at blive fanget i denne her situation, siger han.

Og derfor har kurset også haft et helt klart formål:

- Det er for at blive helt skarp på: Hvornår går en sag fra at være en pædagogisk sag mellem en lærer og et barn og familie, og hvornår begynder den at ligne noget, der kunne blive en myndighedssag. Det er ikke nogen nem skelnen, siger borgmesteren.

Om Ry-sagen:

  • 6. februar blev en 16-årig dreng angrebet med en flaske brændende benzin ved idrætshallerne i Ry.

  • Han blev forbrændt på 20 procent af kroppen, primært på ben og lår, men også højre hånd og i ansigtet.

  • Fire drenge i alderen 15-16 år blev anholdt samme aften og sigtet i sagen.

  • Dagen efter blev de fremstillet i grundlovsforhør og varetægtsfængslet på lukkede ungdomsinstitutioner.

  • De blev oprindeligt sigtet for drabsforsøg, men da sagen kom for retten, kom tiltalen til at dreje sig om grov vold under særdeles skærpende omstændigheder.

  • Alle drengene nægtede sig skyldige.

  • 4. maj blev de af byretten fundet skyldige i grov vold, og de blev idømt fængselsstraffe på mellem et og halvandet år. Dommene blev dog gjort delvist betinget.

  • De to drenge, der anses for hovedmændene bag angrebet, blev i byretten idømt fængsel i et år og seks måneder, heraf seks måneder ubetinget. De to andre drenge blev idømt fængsel i et år, heraf fire måneder ubetinget.

  • Den ene af drengene ankede sin straf på et års fængsel, men den blev stadfæstet i Landsretten 29. juni.