OPDATERET: Artiklen er opdateret med en kommentar fra fungerende skoleleder på Mølleskolen Alma Schack Andersen, der er utilfreds med, at Børns Vilkår kommer med kritik, uden at de kender sagen.
Mølleskolen i Ry har ikke gjort nok for at forebygge den konflikt, der mandag kulminerede i, at fire etnisk danske drenge kastede brændende benzin på en jævnaldrende dreng med afghansk baggrund.
Det mener direktøren i Børns Vilkår, Rasmus Kjeldahl, der kalder situationen for en tragedie.
- Vi ved ikke præcis, hvad skolen har gjort, men vi kan i hvert fald konstatere, at der er ikke gjort nok til, at man kunne afværge den her tragedie, siger han.
Han mener, at skolen har et klart ansvar for at sætte ind med de rigtige redskaber for at undgå, at en konflikt eskalerer.
- En lille konflikt i de små klasser kan ende i en tragedie, hvis ingen griber ind, for børn er ikke altid selv i stand til at bryde en optrapning af en konflikt, siger Rasmus Kjeldahl.
Han mener, at alarmklokkerne burde have ringet hos skolen, når så mange både elever og forældre tilsyneladende har kendt til, at der var en konflikt mellem drengene.
- Der er grund til meget grundigt at se på, om der er tilstrækkeligt hul igennem i skole-forældre-samarbejdet, så skolen kan spille den rolle, den har pligt til, siger han.
På Mølleskolen undrer fungerende skoleleder Alma Schack Andersen sig dog over, at Børns Vilkår dømmer skolens indsats uden at have direkte kendskab til sagen.
- Det synes jeg faktisk ikke er rimeligt. Det spreder usikkerhed her, og det er faktisk synd for alle dem, det går ud over, siger hun.
Den fungerende skoleleder erkender dog, at det selvfølgelig ikke er i orden, at hændelsen skete i mandags.
- Når sådan noget forfærdeligt noget sker, så er der noget, der ikke er godt nok. Så vi skal genoverveje alt, hvad vi har gjort, og alle de beslutninger vi har taget.
Formand for Landsforeningen Skole og Forældre Mette With Hagensen vil have sagen undersøgt til bunds, da der allerede for to år siden faldt dom i en anden sag fra skolen, hvor offeret i benzinoverfaldet også var involveret.
- V i kan konstatere, at SSP ikke er lykkedes med den opgave, de har haft med at få de unge mennesker til at vælge en anden vej end voldens vej. Men det kræver en tilbundsgående undersøgelse, inden vi ved, hvem der har ansvaret, siger hun.
Skanderborg Kommune er i gang med at lave en redegørelse, som borgmester Jørgen Gaarde (S) forventer er færdig i næste uge.