Benamputerede Berit får afslag på trappelift af kommune: Det er chikane, mener professor

Borgere med handicap får sværere og sværere ved at få hjælpemidler, oplever Ældre Sagen og Dansk Handicap Forbund.

18. august kl. 13.25: Artiklen er opdateret med en oplysning om, at Aarhus Kommune har valgt at give Berit Olesen en ny mulighed for at klage til Ankestyrelsen.

De seks trin ned til fliserne fra indgangspartiet i den røde murstensvilla gør en verden til forskel for Berit Olesen.

Den 75-årige aarhusianer fik sidste år amputeret begge ben inden for ti dage, og siden har hun tilbragt al sin tid inden døre.

Kun når Falck kører hende til tjek på Aarhus Universitetshospital af og til, kommer hun ud og mærker vinden i håret.

- Jeg er ikke typen, der bare skal sidde og glo her. Det er jeg altså ikke, siger Berit Olesen, der er en af de hundredvis af borgere i Region Midtjylland, der stadig afventer svar på, om deres benamputation måske kunne være undgået.

I mellemtiden har hun søgt Aarhus Kommune om en trappelift, så hun selv kan rulle ud i haven eller på en lille indkøbstur. Men det har kommunen nu givet afslag på.

- De vil ikke engang høre på mig. De fleste oplevelser, jeg har med kommunen, er "nej". Når de er færdige med at sige "nej", siger de "nej" igen, siger Berit Olesen.

Berit Olesen bruger meget af sin tid ved en strikkemaskine, som hun ikke mener, at der er plads til i en ældrebolig. (© (c) DR)

DR Østjylland har set hendes sagsakter. I kommunens afslag lægges der vægt på, at det bliver for dyrt og omfattende at indrette boligen sådan, at Berit Olesen kan komme rundt i en el-kørestol og ind og ud af huset.

I afgørelsen anslås trappeliften alene at koste 70.000 kroner inklusive montering.

Aarhus Kommune tilbyder i stedet Berit Olesen en ældrebolig, hvor hun kan bo sammen med sin mand.

Men det har parret ikke lyst til. Det eneste Berit Olesen vil er at kunne komme ud af sit hus, ud i lyset, i haven, hvor hun kan indånde den friske luft og mærke solen.

Det kræver ifølge hende en trappelift.

- Det ville give mig meget livskvalitet og mere glæde. Lige nu synes jeg mest, det er skidt det hele. Hen ad vejen får jeg nok også en depression, fordi det er håbløst.

- Jeg ved jo godt, at jeg ikke bliver 30-40 år ældre end nu, men lad mig da for pokker nyde den tid, jeg har tilbage, siger Berit Olesen.

Ældre Sagen: Borgere er frustrerede

I Dansk Handicap Forbund og Ældre Sagen oplever de i øjeblikket en tendens til, at borgere med et handicap - uanset alder - har sværere og sværere ved at få hjælpemidler i eget hjem.

- I vores rådgivningscenter får vores socialrådgivere og jurister i stigende grad henvendelser fra borgere, som er frustrerede over, at de ikke har fået de hjælpemidler, de mener, de har behov for i hverdagen, siger Dorthe Bjerremand, der er jurist i Ældre Sagen.

Onsdag sendte Ældre Sagen et brev til socialminister Astrid Krag (S), hvor de opfordrer hende til at tydeliggøre over for landets 98 kommuner, at bevilling af hjælpemidler til ældre sker efter en konkret og individuel vurdering.

Her i klippet forklarer Berit Olesen, hvorfor det er så vigtigt for hende at få en trappelift:

Afgørelsen i Berit Olesens sag om en trappelift får to eksperter til at kritisere Aarhus Kommune.

- Det er en meget ubehagelig afgørelse. Det er nærmest et hjerteløst brev, hun har fået, siger Kirsten Ketscher, der er professor i social ret ved Københavns Universitet.

Når hun læser afgørelsen, ser hun ingen antydninger af, at kommunen har sat sig ind i Berit Olesens livssituation.

- For kommunen er det et spørgsmål om, hvor billige tingene kan blive, og om hun ikke lige så godt kan flytte i ældrebolig, siger Kirsten Ketscher.

I afgørelsen gør kommunen sig mange overvejelser om, hvilke fremtidige behov Berit Olesen kan få. Det får kritik af Eva Naur Jensen, lektor i social ret på Aarhus Universitet.

- Det er meget begrænset, hvor meget man forholder sig til selve den lift, hun søger om. Der er meget spekulation i spil, hvor kommunen siger, at hun muligvis senere kan blive så dårlig, at hun får brug for mere ombygning.

- Og når man tænker på de mulige ombygninger, som hun muligvis engang får brug for, bliver det for dyrt. Det slår mig som betænkeligt, for det er svært at se, hvor realistisk det er, at hun vil opleve de funktionsnedsættelser, kommunen forestiller sig, siger Eva Naur Jensen.

Kan søge igen

Lektoren medgiver, at det kan blive meget krævende for en kommune at ombygge en bolig, så den er handicapvenlig. I Berit Olesens tilfælde ville det alt i alt runde en halv million kroner ifølge afgørelsen.

Men Eva Naur Jensen kritiserer alligevel kommunens afslag.

- Det er klart, at det kan være så vanskeligt at ombygge den eksisterende bolig, at det er nødvendigt at tilbyde en anden bolig. Men så vender vi tilbage til, at det her ser ud til, at de store ombygningsbehov, kommunen forestiller sig, bygger på spekulation om yderligere funktionsnedsættelser, siger Eva Naur Jensen.

Berit Olesen nåede ikke at klage over Aarhus Kommunes afgørelse til ankestyrelsen, før fristen på fire uger udløb. Det ærgrer professor Kirsten Ketcher, der føler sig overbevist om, at den er forkert.

- Jeg betragter den ikke som korrekt. Sådan kan man ikke svare en borger, der har det behov, hun har og befinder sig i den situation, hun befinder sig i. Hun søger kun en lift, og så siger de, at det ikke er nok, for vi må forudse, at du får det værre, siger Kirsten Ketscher og fortsætter:

Af og til ruller Berit Olesen ud i sit vindfang for at mærke lidt frisk luft i ansigtet. (Foto: © Theis Lange Olsen/DR Østjylland)

- Det er det, jeg kalder chikanøst. I virkeligheden spår de jo, at det ikke varer længe, før hun ikke kan klare sig selv, siger professoren.

Det gør ikke sagen bedre, at der er mistanke om, at mange benamputationer muligvis kunne være undgået, mener Kirsten Ketscher.

- De her benamputationer er jo en af de største sundhedsmæssige fejltagelser i det danske sygehusvæsen i lang tid. Det betyder også, at kommunerne ikke bare kan sætte sig med benene over kors, når man får sådan en ansøgning her, siger professoren.

Hun vurderer, at Berit Olesen godt kan søge om hjælpemidler i sit hus igen - og dermed få en ny mulighed for at klage til Ankestyrelsen.

Sundhed og Omsorg i Aarhus Kommune har ikke ønsket at stille op til interview, men udtaler i et skriftligt svar, at det er beklageligt, at borgeren ikke oplever at få den rette hjælp, men at det ikke ændrer på afgørelsen.

- Som kommune skal vi altid holde os inden for servicelovens regler og kompensere borgerne bedst muligt ud fra det. I dette tilfælde handler det om, at når en borger søger om en større boligændring, er kommunen forpligtiget til at tage i betragtning, at boligen skal være egnet til benyttelse gennem længere tid.

- Kommunen vurderer, at en etablering af en platformslift ikke er tilstrækkelig til at gøre boligen bedre egnet til borgeren - hverken nu eller i fremtiden, skriver Aarhus Kommune.

Efter at historien er udkommet har Aarhus Kommune besluttet at lade Berit Olesen klage til Ankestyrelsen, selv om fristen er udløbet.

- Kommunen har valgt at lave en ny afgørelse til Berit, så hun har mulighed for at klage til Ankestyrelsen. Vi mener stadigvæk, vi har lavet en korrekt afgørelse, men vi synes naturligvis, at afgørelsen skal afprøves, skriver kommunen i en mail.