Ældgammelt materiale hitter igen: Boligforening bygger Danmarks højeste træhuse

Fokus på at bygge miljøvenligt har fået flere lande til at bygge højt i træ.

Landets første fireetagers træhuse ligger i Lisbjerg. (Foto: © Flemming Nielsen, DR)

Man føler sig rigtig godt tilpas og føler, at naturen flytter ind i ens stue.

Sådan lyder vurderingen fra Dorthe Bek Christensen, der har lejet sig ind i Danmarks hidtil højeste træhus. Det er på fire etager og ligger i Lisbjerg ved Aarhus.

Her er der i alt 39 almene boliger, hvoraf den sidste lige er blevet udlejet.

Det er boligforeningen Al2bolig, der har bygget træhuset, som er et af seks med i alt 34 lejligheder og fem ungdomsboliger til familier og unge.

- Det er skønt at vågne op om morgenen og komme ud til et byggeri, hvor husene falder i med naturen, mener beboer Dorthe Bek Christensen. (Foto: © Flemming Nielsen, DR)

Et forsøgsbyggeri

Højhuse i træ får i disse år opmærksomhed fra arkitekter, bygherrer og entreprenører, som har fokus på at bygge huse, som er bedre for miljøet.

Træ er nemlig både billigere, lettere og ikke mindst meget mere miljøvenligt end beton.

Det fortæller Mads Bech Olesen, der er rådgiver i ingeniørfirmaet Niras i Aarhus.

Men træ har fået et lidt dårligt ry, mener han.

- Mange er måske lidt bange for brand, fugt og råd, som desværre er blæst op uden, der har været et ordentlig grundlag. Hvis bare man er påpasselig, kan man sagtens bygge i træ, og det kan sagtens stå i mange, mange år, mener han.

- Med de meget smukke træhuse har vi fået et område, hvor man også har lyst til at opholde sig ude, og så møder man sine naboer, siger Allan Werge, der er stolt af byggeriet. (Foto: © Flemming Nielsen, DR)

Al2bolig vil gerne bygge mere i træ, men det var heller ikke uden betænkninger at bygge det første hus i det materiale, siger Allan Werge, der er direktør i boligforeningen.

- Det er et forsøgsbyggeri, hvad angår råd. Vi er derfor spændte på, hvordan det bliver at drifte det, forklarer han.

Han er dog fortrøstningsfuld.

- Vi har fået at vide, at facaderne holder i 30 år. De steder, hvor træet er mest eksponeret for vand, holder det i 20 år, men det er relativt let at skifte et bræt, da det er otte skruer og standardbræt af svensk gran, så det vil man også kunne få i fremtiden, siger han.

Husene har desuden sprinkleranlæg i alle beboelsesrum og under indgangsdøre som brandsikring.

Hus med seks etager på vej i Danmark

Trenden med højhuse i træ begyndte i Østrig og Tyskland, hvor det er blevet stort. I dag er Norge og Sverige godt med, og oversøisk er Canada, USA og Australien med.

- Vi har som det vildeste i nabolandene en 51 meter høj bygning med 14 etager lejligheder i Norge. Vancouver er i gang med at bygge en 58 meter høj 18 etagers studenterbolig. Jeg sidder også med byggeri i seks etager i Danmark, som jeg ikke må løfte sløret for endnu, siger Mads Bech Olesen.

De 39 boliger i Lisbjerg udspringer af konkurrencen 'Fremtidens bæredygtige almene bolig', som blev udskrevet af Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter. Det er Tegnestuen Vandkunsten og Moe, der har tegnet projektet.

Bygningerne er designet som et firkantet skelet af træ med fundament og en kerne af beton.

Hele byggeriet er DGNB Guld-certificeret, som tildeles ud fra en række kriterier inden for blandt andet miljømæssig kvalitet.