1.800 benamputerede patienter kan stå til erstatning: Nu skal speciallæger gennemgå deres journaler

Region Midtjylland har nu indsnævret antallet af benamputerede patienter, der kan få ret til erstatning.

Tage Andersen fik amputeret højre ben i 2019. Han og hustruen Anne Ehlers er chokeret over, at der måske er lavet amputationer i Region Midtjylland, der kunne være undgået. - Det var først, da jeg hørte om den her sag, at jeg tænkte, 'hold da op. Jeg må være en af dem.'

Flere tusinde borgere i Region Midtjylland med et amputeret ben har siden slutningen af april ventet på et ganske vigtigt svar:

Var det nødvendigt at amputere, eller kunne jeg have undgået det?

En ekstern analyse har nemlig vist, at op til 47 patienter om året muligvis kunne have undgået eller fået udskudt deres benamputation, hvis de på et tidligere tidspunkt i deres forløb havde fået den nødvendige forebyggende, karkirurgiske behandling.

Og borgerne kommer til at vente på svar et stykke tid endnu.

For en række karkirurgiske speciallæger begynder først nu en minutiøs gennemgang af op mod 1.800 patientsager for at kunne afgøre, hvor mange af dem der kan være berettiget til erstatning.

Det oplyser Region Midtjylland, der på nuværende tidspunkt ikke kan sige noget om, hvor lang tid det arbejde kommer til at tage.

- Vi ved det ikke endnu. Vi går i gang i den her uge. Det er en slags pilot-gennemgang for at afdække, om vores opsatte kriterier i gennemgangen af patienternes journaler kan bruges og for at få indblik i, hvor lang tid det tager, siger regionsdirektør Pernille Blach Hansen.

Først efter pilot-gennemgangen kan regionen melde mere klart ud, hvornår de regner med at være alle 1.800 sager igennem.

- Så vil vi gå ud med det på vores hjemmeside, så man som patient kan følge med i, hvor lang tid vi forventer, det tager, siger Pernille Blach Hansen.

Taler vi år, måneder eller uger?

- Jeg vil helst ikke opsætte nogen forventninger om, hvor lang tid det tager at gennemgå de 1.800 sager. Det vil jeg helst melde ud, når vi ved mere om det. Det gør vi nok inden for forholdsvis kort tid, siger Pernille Blach Hansen, der ikke lægger skjul på, at det er "en stor opgave" at gennemgå 1.800 patienters journaler.

Regionen er lige nu i gang med at rekruttere et korps af karkirurger fra hele landet til at gennemgå behandlingsforløbene.

Trækker ulykker og kræftramte fra

Først hed det, at op mod 4.000 borgere i regionen har fået amputeret et ben inden for de sidste ti år.

Men regionen estimerer nu, at puljen af benamputerede borgere er noget mindre. Mellem 1. januar 2012 og 1. maj 2022 er der ifølge regionen foretaget 3.673 benamputationer på 2.820 patienter.

Herfra trækkes så de patienter, der har fået en amputation som følge af en ulykke eller kræftsygdom.

Desuden fratrækkes også patienter uden et karkirurgisk forløb eller en henvisning til karkirurgi før amputation – og dermed ender regionen på cirka 1.580 patienter, der skal have gennemgået deres forløb.

Stikprøve på forløb uden karkirurgi

Derudover skal karkirurger gennemgå en stikprøve på 25 behandlingsforløb, hvor patienter ikke har haft karkirurgisk forløb eller været henvist til karkirurgi før amputation.

Stikprøven skal afklare, om det ud fra patienternes journaler er muligt at vurdere deres erstatningsmulighed.

Om disse patientforløb skal omfattes af gennemgangen tages der først stilling til senere på baggrund af stikprøven.

Det samlede antal patientsager, der skal gennemgås, vurderes derfor at være godt 1.800, da de ældste behandlingsforløb skal findes uden for de nuværende it-systemer, oplyser regionen.

Hvis speciallæger konkluderer, at et amputationsforløb bør vurderes af Patienterstatningen med henblik på erstatning, får patienten direkte besked via e-Boks - eller per brev, hvis man er fritaget for e-post.

Brevet sendes løbende, så snart karkirurgerne har gennemgået den enkelte patients behandlingsforløb.

Patienterstatningen formoder, at op mod 500 patienter kan stå til erstatning. Forventningen er, at patienterne kan få erstatning på minimum 100.000 kroner.

Sagen om benamputationerne i Region Midtjylland er foreløbig kulmineret med, at Ole Thomsen er blevet fyret som koncerndirektør.

Det er kommet frem, at der i flere omgange kommer henvendelser fra lægeselskaber og specialeråd til regionsledelsen, der udtrykker bekymring for antallet af amputationer.

Også i årsrapporter fra Karbasen viser tal, at Region Midtjylland stikker ud med flere amputationer end andre regioner.

Regionsrådet har besluttet, at hele sagen skal kulegraves i en uvildig undersøgelse.