- Det er møj bedre, lyder det fra 83-årige Irene Kristiansen fra den lille by Fjelsø nær Aalestrup i Himmerland.
Før skulle hun selv huske at tage sin medicin morgen, middag og aften.
Nu hjælper en pillerobot med at holde styr på det hele.
Pillerobotten står på hendes køkkenbord og ligner til forveksling en kaffemaskine. Robotten er fyldt med de piller, som Irene Kristiansen skal tage i løbet af to uger, og den sørger selv for at dosere pillerne i en kop, så det passer til hvert enkelt tidspunkt på dagen.
Hvis hun ikke husker at tage sine piller ved middagstid for eksempel, minder den hende om det.
Hvis der går alt for længe, sørger robotten endda for, at Irene Kristiansen bliver ringet op, inden der i sidste ende bliver sendt bud efter hjemmeplejen.
- Det er trygt, for den siger til, hvis jeg glemmer det, fortæller hun.
Skal undgå medicinfejl
Teknologien i Irene Kristiansens køkken hedder Medimi Smart og er en del af en intelligent løsning til håndtering af medicin, som indtil videre er blevet testet i kommunerne i Aalborg, Hjørring og Vesthimmerland.
Den væsentligste årsag til at teste teknologien af er at forsøge at undgå, at der sker menneskelige fejl, når de ældre skal have deres medicin i eget hjem.
- Det kan være medicin, der bliver givet forkert eller medicin, som slet ikke bliver givet, fortæller Heidi Madsen, der er medlem af styregruppen for projektet og kontorchef for sundhedsteknologi i Hjørring Kommune.
- Vi kan se, at det er en de helt store udfordringer på sundhedsområdet, siger hun.
Kan tage piller med på farten
Robotten leverer en tæt på hundrede procent nøjagtig håndetering af medicin, og så skal den på længere sigt gøre det både billigere for kommunen at betjene de ældre borgere og samtidig give de ældre mere frihed.
Førhen skulle der sidde en social-og sundhedsassistent hjemme ved Irene Kristiansen hver fjortende dag og sørge for at fordele pillerne fra bøtter og glas til en beholder.
I dag er hun stadig i kontakt med hjemmeplejen, men nu sørger robotten for, at alt går rigtigt til.
Hvis Irene Kristiansen skal ud af huset eller i sommerhus for eksempel og er væk i længere tid, så kan robotten tilmed sørge for at give hende en dosering med, der passer til det.
- Så kan man tage pillerne ud og tage dem med, siger hun.
Ikke for alle borgere
Indtil videre er teknologien blevet testet hos fem borgere i Vesthimmerlands Kommune og det med gode resultater.
Der har dog også være et længere indkøringsforløb, hvor man har skullet tilpasse den nye teknologi, og det er heller ikke alle borgere, som løsningen vil være relevant for, vurderer Per Elb, afdelingschef for Pleje og Seniorservice i Vesthimmerlands Kommune.
- Den afløser ikke medicinhåndteringen hos alle borgere. Man skal være meget skarp på målgruppen og være sikre på, at borgeren også er i stand til at få udbytte af den her teknologi, siger han.
Robotteknologien er ikke udtryk for en spareøvelse, understreger Per Elb.
Kan give andre hjælp
Derimod er det håbet, at teknologien på et tidspunkt kan være med til at frigive personalet til andre opgaver hos de ældre.
- Det er en nem på måde at flytte ressourcen derhen, hvor behovet er størst, siger han.
I det lille hus i Fjelsø er Irene Kristiansen da heller ikke bekymret for, at der bliver sparet på hende.
Hun er kun glad, hvis det betyder, at kommunens personale kan få bedre tid til at passe nogle af de andre borgere, der har brug for det.
- Der er mange andre, der skal have hjælp end mig, siger hun.
Nu skal resten af de ni nordjyske kommer beslutte sig for, om de også ønsker at indgå i projektet.