Boligforeningen Vanggården i Aalborg håber, at deres afdeling i Aalborg Øst snart ryger ud af den såkaldte ghettoliste.
Afdelingen, der nu kalder sig Grønneparken, har i lidt over et år deltaget i et forsøg, som populært sagt går ud på løbende at udskifte klientellet i området.
Groft sagt bliver ledige lejligheder kun udlejet til personer med lønindkomst.
- Og det har været en succes. Beboerne oplever større tryghed og glæde ved at bo i afdelingen. De omtaler boligområdet mere positivt end tidligere, siger formanden for Vanggården i Aalborg, Laila Thomsen.
Kniber med parkering
Det er en bevilling på 2,5 millioner kroner fra Landsbyggefonden, der har gjort det muligt for boligforeningen at sige nej til beboere, der står uden indkomst eller er på overførsel. På den måde har man haft økonomi til at modstå mindre perioder med tomme lejligheder som følge af prioriteringen.
En af de helt konkret forskelle som projektet har gjort, kan man iagttage ved parkeringsfaciliteterne.
- Nu kniber det med parkeringspladser. Det siger noget om, at der er kommet flere beboere, der har mulighed for at have bil. Det var ikke noget, vi havde tænkt over på forhånd, siger Laila Thomsen.
Beboere bliver stemplet
Boligforeningen tilbyder fortsat lejemål til personer uden lønindkomst i de øvrige boligområder, som Vanggården råder over, og derfor havner mindre ressourcestærke lejere ikke nødvendigvis på gaden.
Det er imidlertid vigtigt, at de ikke kommer til at koncentrere sig i samme område og får et prædikat som ghetto, mener Laila Thomsen.
- Det gjorde ikke så meget for vores beboere i starten, men man bliver efterhånden stemplet, fordi man bor i sådan en afdeling, og det er ikke rimeligt over for vores beboere, siger hun.
Beboerforeningen har nu søgt om forlængelse af ordningen, der administreres af Aalborg Kommune.