VIDEO Frustrerede sommerhusejere har bygget ulovlig halmmur på stranden

Beboerne frygter for deres sommerhuse og har selv taget affære i form af bigballer.

Ved Nørlev Strand danner 250 meter bigballer lige nu en hjemmelavet mur imod vind og vejr.

Muren skal beskytte sommerhusene mod at styrte sammen. Problemet er bare, at halmballerne er sat op uden tilladelse, og dermed er muren ulovlig.

- Men vi bliver nødt til at reagere nu, siger Christian Hartmann, bestyrelsesmedlem i Grundejerforeningen Nørlev Strand af 1986 - og ejer af et sommerhus, der er på vej ud over skrænten.

Sommerhusene, der ligger på skrænten bag halmmuren, er nemlig i overhængende fare for at styrte sammen, hvis skrænten eroderer yderligere. Derfor har grundejerforeningen fået en lokal landmand til at bygge halmmuren.

Se et kort indslag om de ulovlige halvballer på Nørlev Strand i videoen i toppen af artiklen.

Storme fjernede jorden under sommerhusene

Da stormene Dagmar og Egon ramte Danmark i januar i år, blev sommerhusene på Nørlev Strand hårdt ramt. Jorden under flere af husene blev eroderet væk, så to huse styrtede ned på stranden og fem andre faldt delvis ned.

Det er for at forhindre en gentagelse af det, at sommerhusejerne nu er tyet til civil ulydighed.

- Det er meget tungt at arbejde med Kystdirektoratet. Vi får ingen hjælp der. Vi er på en måde Skipper Clemens arvtagere, der kæmper mod magthaverne, siger sommerhusejer Otto Dan Houman Jensen.

Hans sommerhus ligger nu blot tre meter fra skrænten. Han er nervøs for, om også hans hus snart styrer ned på stranden, eller om han får en sommer mere.

Politisk opbakning til sommerhusejerne

Sommerhusejerne står dog ikke alene i deres kamp. Formanden for Teknisk Udvalg i Hjørring Kommune, Ole Ørnbøl (S), bakker op om de 100 halmballer, beboerne har placeret på stranden.

- Det her er i orden. For der er snart gået et år, uden vi er kommet videre, og sommerhusejerne har fået hjælp fra Kystdirektoratet. Og det er for dårligt, siger Ole Ørnbøl.

De 12 stormplagede sommerhusejere har efterfølgende søgt Kystdirektoratet om lov til at lade halmballerne blive liggende på stranden - og på længere sigt håber de på at få en mere holdbar kystsikring.