Vandværker over hele landet køber i stigende grad jord op for at sikre rent vand. Det betyder højere vandpriser for forbrugerne, fortæller Foreningen af Vandværker i Danmark.
- Kommunerne er i gang med at fastlægge beskyttelseszoner om alle vandboringer, og for det skal der betales afgrødeerstatning til landmanden. Derfor får flere vandværker øjnene op for at købe jorden, så de selv har den fulde råderet, siger Ole Wiil fra landsforeningen.
Vandværk køber jord for 20 millioner
Også i den anden store forening på området, Danva, kender konsulent Klaus Vangsgård til et stigende antal eksempler på, at vandværker køber jord.
Ingen af foreningerne tør sætte tal på, hvor stort omfanget med jordkøb har.
I Skørping i Himmerland er det lokale vandværk på vej til at købe op i mod 100 hektar for omkring 20 millioner kroner.
Det sker efter vandværket har vurderet en lang række alternativer, siger formand Lars Andersen.
- Det er den enkleste, den bedste og sikreste måde at sikre forbrugerne godt drikkevand nu og i fremtiden, siger han.
Vandpriser vil stige
Jordkøb og nye boringer til at erstatte gamle forurenede boringer betyder en ekstraudgift på omkring 100 kroner om måneden for en typisk husstand i Skørping - en stigning på vandet på 50 procent.
- Vi har undersøgt løsninger, hvor man laver mellemløsninger, og det bliver som regel mindst ligeså dyrt. Og så har man jo en lappeløsning, og ikke en friskvandsløsning, siger Lars Andersen.
Stigningen i Skørping er høj, men generelt må danske forbrugere forvente højere vandpriser, siger Ole Wiil fra Foreningen af Vandværker i Danmark.
- Der er ingen tvivl om, at vandpriserne vil stige. Du skal betale afgrødeerstatning eller måske afdrage lån på opkøb af jord. Så en stigning må vi nok forudse, siger han.