Placér dem på havet – ikke på land.
Sådan lyder det ofte, når diskussionen falder på vindmøller.
Men hvem passer på fiskeriet, når tusindvis af havvindmøller skal stilles op?
Det vil fiskerne have svar på i valgkampen.
Det er særligt planerne om at tidoble kapaciteten på havvind i Nordsøen med 10.000 nye vindmøller og at etablere flere havvindmøller i lokale farvande, der bekymrer fiskerne.
- Med 10.000 vindmøller i Nordsøen så vil det have store konsekvenser for dansk fiskeri, medmindre man placerer dem klogt, siger formanden for Danmarks Fiskeriforening Svend-Erik Andersen.
Fra fiskernes perspektiv er det kloge at placere vindmøllerne uden for de 30 procent af havarealet, som fiskerne lige nu bruger til at fange deres fisk.
Derudover vil de have lov til at fiske med trawl i nærheden af de havvindmøller, der skal stilles op, da fiskene med tiden kan flytte sig til nye områder.
Ifølge Danmarks Fiskeriforening kræver det en lovændring, og at kabler til vindmøllerne graves 50 centimeter ned under havbunden, så de ikke kommer i karambolage med bundslæbende redskaber, som kun stikker 20 centimeter ned.
Tabte arbejdspladser og dyrere fisk
Fiskerne kan have udsigt til erstatning, hvis der opstilles vindmøller, men hvis ikke man lytter til fiskerne, risikerer man tabte arbejdspladser og dyrere fisk, siger Svend-Erik Andersen.
- Konsekvensen vil være, at vi får et fiskeri, der er mindre, og også at fiskeriet bliver dyrere. Det vil blive dyrere at fange de fisk, vi nu kan levere til danskerne.
En af de fiskere, der er bekymret for, hvad vindmøllerne kan betyde for fremtiden, er Henrik Krogh Larsen.
Han sejler ud fra Strandby og finder meget af hans fangst ved Bøchers Banke nær Læsø, hvor der er planer om at lave en lokal vindmøllepark med 63 store vindmøller.
- De steder, der er udlagt til, at der skal være vindmøller, bruger vi rigtig meget af vores tid på at fange jomfruhummere, siger han.
Så du helst, at der slet ikke kom nogen vindmøller?
- Nej, det gør jeg såmænd ikke. Vi er også meget bevidste om det hele, men vi vil meget gerne være med i beslutningen om, hvor de skal placeres, siger Henrik Krogh Larsen.
Derfor var både Svend-Erik Andersen og Henrik Krogh Larsen spændte på, hvad nuværende erhvervsminister Simon Kollerup (S) og erhvervs- og fiskeriordfører Torsten Schack Pedersen (V) ville love, da de i dag mødtes med fiskerne i Hirtshals.
V: Nytter ikke noget at skabe konflikt
Og skal man tro, hvad der blev sagt i dag, så er der lydhørhed fra begge sider.
Venstres Torsten Schack Pedersen er både klar til at inddrage fiskerne mere, og at gøre det nemmere af fiske ved vindmøllerne, siger han.
- Vi skal have mange flere havvindmølleparker, men det skal foregå i en dialog, hvor vi også tager højde for, at nogle af de her steder er meget attraktive fiskepladser. Det nytter ikke noget, at vi skaber en konflikt på det her område, og derfor er vi nødt til at inddrage fiskeriet mere, end vi hidtil har gjort.
Kan du garantere, at det så kommer til at ske, hvis Venstre får statsministerposten efter et valg?
- Jeg kan garantere, at vi skal sikre, at fiskerne er langt bedre inddraget, end det vi har set hidtil. Vi havde en sag ved Hesselø (25 kilometer nord for Sjælland, red.), hvor der blev planlagt en havvindmøllepark, uden at fiskeriet på nogen mulig måde var inddraget. Det viste sig så heldigvis, at bundforholdene ikke var velegnede til havvindmølleparker, og så blev den ikke til noget, siger han.
S: En hård tid for fiskeriet
Også Simon Kollerup lover, at der vil blive lyttet til fiskeriet.
- Det er vigtigt, at vi får sat nogle store havvindmøller op, fordi Danmark skal være hele Europas grønne kraftværk, og vi skal være fri af Putins gas. Vi skal have havvindmøller op, men det er lige så vigtigt, at vi gør det på en måde, hvor vi er i forening med det fiskerierhverv, som har været en del af Danmarks historie i mange, mange år. Så fiskerne skal høres, når man finder de konkrete placeringer til nye områder, hvor der skal være havvindmøller.
Alligevel finder fiskerne behov for at råbe op nu, og du sidder i en regering, som har været ved magten de seneste tre år. Er det ikke også et udtryk for, at der måske ikke er blevet lyttet nok?
- Jo, men det er en hård tid lige nu for dansk fiskeri. De er presset fra alle sider. Der er brexit, stigende brændstofpriser og kvoter, der taber deres værdi. Samtidig er vi ved at lave hele Danmarks lokalplan for vores havområde, og der er det, jeg siger, at det er vigtigt, at når vi skal finde konkrete placeringer, der skal fiskerne selvfølgelig høres. Dels så vi får sat havvindmøllerne, så de giver god energi og god vind, men også så fiskerne stadigvæk kan fiske.
Simon Kollerup tilføjer, at han er i gang med at få undersøgt, om fiskerne kan fiske tættere på møllerne.
De omkring 10.000 vindmøller i Nordsøen, som Danmark, Tyskland, Holland og Belgien har indgået aftale om at sætte op, skal etableres frem mod 2050.
Heraf skal en væsentlig del være klar inden 2030.