Træ fra minkfarm skal bruges til tag på gymnasium

I dag bliver under 1 procent af byggematerialer genbrugt.

Nedrivningsfirmaet Titan får en økonomisk belønning for at genbruge træet på den minkfarm i Tårs, som de er ved at rive ned. (© (DR Nyheder))

Én mands nedrevne minkfarm er en anden mands atriumgård.

Lige nu foregår Danmarkshistoriens største nedrivningsopgave af 1228 minkfarme rundt omkring i landet. Det kommer unægtelig til at efterlade store mængder byggemateriale.

Derfor giver Bygningsstyrelsen en belønning til de nedrivningsfirmaer, der genbruger det nedrevne materiale og dermed nedbringer klimaaftrykket mere, end reglerne kræver.

Den løsning er de hoppet på i Tårs i Nordjylland, hvor nedrivningsfirmaet Titan er i gang med at skille det sidste træskillet af den tidligere minkfarm fra hinanden. Træ og spær skal nemlig have et nyt hjem.

- Træet er jo pænt. Det er intakt. Der er ingen skader på, så vi tænker, at det har høj genbrugsværdi, siger markedschef for Titan Nedbrydning, Hans Ulrik Møller.

Normalvis handler en nedrivning mest om, at få det hele ned hurtigst muligt, men denne gang bliver det hele forsigtigt skilt ad, så det kan bruges igen.

Træet skal lægges til side et tørt sted, og snart begynder nogle arkitekter at finde ud af præcist, hvordan det kan genbruges på Aalborghus Gymnasium i Aalborg.

- Det passer godt med vores strategi om at ville genanvende og genbruge så meget muligt, siger Hans Ulrik Møller.

Det er gården her, der skal overdækkes og laves om til fordybelsesrum (© (DR Nyheder))

- Det virker jo lidt beskidt

På Aalborghus Gymnasium er der store planer med det genbrugte træ.

Her er ambitionen nemlig, at træet skal bruges til blandt andet et tag over et af skolens udeområder, som de studerende kan bruge som fordybelsesrum.

At spær og lægter kommer fra en tidligere minkfarm, var Louise Ulsted Jensen fra 2.Y oprindeligt lidt skeptisk overfor.

- Altså, det virker jo lidt beskidt. Jeg havde også en veninde, som sagde, at hun ikke skulle sidde i noget, hvor der tidligere har været mink, siger hun.

Det samme var Caroline Molbjerg Jæger fra 3.A.

- Først synes jeg, at det var lidt mærkeligt, at man skulle bruge et gammelt stykke træ. Men jeg kan godt se idéen i, at man ikke går ud og fælder et nyt træ for, at vi kan få et nyt rum, siger hun.

Caroline Molbjerg Jæger og Louise Ulsted Jensen håber, at det genbrugte træ kan sætte gang i projektet om en fordybelsesrum til de studerende. (© (DR Nyheder))

Da de studerende havde vænnet sig til tanken om træets oprindelige brug, så kan de sagtens se pointen at bruge genbrugsmaterialer til at bygge med.

- Det virker som noget, som man kan bruge til noget. Så jeg tænker ikke, at der er noget galt i, at skolen bruger materiale, der er brugt før, siger Louise Ulsted Jensen.

Næsten intet bliver genbrugt

I dag bliver meget få byggematerialer genbrugt. Seniorkonsulent ved Teknologisk Institut, Thilde Fruergaard Astrup, anslår, at der kun er tale om mindre én procent.

Derfor mener hun, at branchen har brug for et skub i retningen imod mere genanvendelse og bæredygtighed.

- Hvis vi skal reducere byggebranchens CO2-påvirkning, så bliver vi nødt til at kigge mange steder. Genbrug er en af dem, siger hun.

Byggematerialer samt bygge- og anlægsprocessen står i dag for 10 procent af de årlige klimaudledninger.