TIDSLINJE: Landsstævnerne siden 1862 - Fra mandeskydestævne til idrætsfest med mågecykling

Danmarks største idrætsfest begynder i dag Aalborg, og den har mere end 150 år på bagen.

Gymnastik, idræt, musik, sang og fest.

De næste fire dage danner Aalborg ramme om den største folkelige idrætsbegivenhed i Danmark. Der er tale om DGI Landsstævnet, som har en mere end 155 år lang historie at læne sig op ad.

Hver for sig har de 26 foregående landsstævner haft deres egen lille fortælling, og den 27. udgave er også noget særligt.

For første gang bliver det en rigtig byfest, når gymnastik og idrætsaktiviteter rykker ud fra stadion og ind på pladser og grønne områder i Aalborg, og ved efterskolernes fælles opvisning vil hele 6.700 gymnaster lave et samlet show.

DR er gået på opdagelse i Landsstævnets historie. Her får du otte betydningsfulde nedslag fra Landstævnets tid.

Landsstævner 1862-1869: København og Horsens

Det første DGI Landsstævne blev afholdt i 1862 på Halmtorvet i København, hvor man i dag finder DGI-byen. Men dengang var landsstævnet noget anderledes end det, vi kender i dag.

Konceptet var oprindeligt et skydestævne, og første stævne gik under navnet "1. Almindelige danske Præmieskydning". Skydningen fortsatte ved de næste to landsstævner i 1863 og 1865. Ved landsstævnet i 1869 var skydningen dominerende, men for første gang var der legemsøvelser på programmet; det, der senere skulle blive til gymnastik.

Ved det første Landsstævne handlede det først om at ramme plet på skydeskiven. Arkivfoto (Foto: © Jens nøRgaard Larsen, Scanpix)

Landsstævnet 1908: Silkeborg

Det ottende landsstævne blev afholdt i Silkeborg, og det havde et større konkurrencepræg end tidligere; alle deltagende hold blev bedømt og fik karakterer. Flere end 12.000 tilskuere var mødt op for at overvære stævnet.

Landsstævnet udmærkede sig også ved at være det første Landsstævne med kvindelige deltagere, hvilket også betød, at der nu var flere gymnaster end skytter.

Landsstævnet 1935: Ollerup

Højskolen i Ollerup lagde plads og jord til den 11. udgave af landsstævnet, og her kom der andre boller på suppen. For første gang inviterede man andre sportsgrene end skydning og gymnastik med på programmet. Idrætsgrene som fodbold, håndbold, atletik og svømning gjorde deres indtog, og det øgede deltagertallet til 13.000 deltagere mod 8.000 ved landsstævnet i Dybbøl i 1928.

Landsstævnet 1954: Odense

De to første landsstævner efter krigen blev holdt i Odense. I 1954 bestod en stor del af forberedelserne i at sy halmmadrasser til de overnattende deltagere og at koge en ordentlig omgang kartofler, så der var nok at spise undervejs.

Som noget nyt var der musik på mændenes rytmiske gymnastik og også trampolinspring på programmet, mens kvinderne for første gang brugte bolde, køller, sjippetorve og tøndebånd i deres opvisning. De elementer lever i dag videre i gymnastikken sammen med de traditionelle sving og rytmeserier.

Landsstævnet 1990: Horsens/Vingsted

Det 20. landsstævne fandt sted i Horsens og Vingsted med omkring 23.000 deltagere.

40.000 var mødt op til åbningsceremonien, men den gik ikke helt som planlagt. Traditionen tro skulle dannebrog hejses – og til at overvære hejsningen var Dronning Margrethe. Desværre kom dannebrog ikke til vejrs, da den ansvarlige under forberedelserne var blevet distraheret, og derfor havde lagt flaget fra sig i en pølsevogn.

I mellemtiden var pølevognen blevet låst af af pølsemanden, fordi han selv skulle overvære ceremonien.

Landsstævnet 1998: Silkeborg

Det suverænt største landsstævne til dato løb af stablen i Silkeborg i 1998.

Mere end 45.000 gymnaster og deltagere var med, og politiet skønnede, at op mod 80.000 mennesker var samlet, da der var allerflest på pladsen.

På Landsstævnet i Silkeborg var debuten blandt andre kommet til pensionisterne, da seniorlandsholdet for første gang var med med 750 gymnaster. Det var også ved dette landsstævne, at de mere specielle aktiviteter som cirkusbordtennis, rulleskøjteløb, frisbee-golf i mørke, agility og squaredance blev introduceret.

Derudover havde den grønne omstilling også landsstævnedebut. Der var blandt andet plantet en landsstævneskov, som skulle bidrage til et CO2-neutralt arrangement. Derudover ankom deltagere roende til vands og cyklende til lands.

Landsstævnet 2009: Holbæk:

Det 25. landsstævne fandt sted i Holbæk med lidt over 20.000 deltagere. Karakteristisk for DGI Landsstævne var der også denne gang tænkt i nye måder at engagere danskerne i idrætten på.

I 2009 kunne tælles 186 aktiviteter, og blandt de nye i klassen var kajak, løb, mountainbike, fitness og masterklatring. Og mågecykling.

Landsstævnet 2017: Aalborg:

Det 27. landsstævne i Aalborg skydes i gang i dag med åbningsceremoni kl. 19. Ved årets landsstævne er der over 400 aktiviteter og omkring 25.000 deltagere, og blandt højdepunkterne er efterskoleelevernes store opvisning med 6.700 deltagere.

Du kan læse mere om årets program på Landsstævnets hjemmeside og fra kl. 20 kan du se åbningsshowet på DR 1.

Kilde: DGI og DR's Arkiv