Mærkningen "mindst holdbar til" er ikke madens dødsdato.
Og for at mindske spild af mad har det siden december været lovligt for butikker at sælge mad, der har overskredet datoen for "mindst holdbar til".
Supermarkederne ikke med
Men den er supermarkederne ikke med på.
- Vi vil ikke overlade det til medarbejderne at vurdere, hvor længe varerne så kan stå på hylderne, siger pressechef for Dansk Supermarked, Mads Hvidtved Grand.
Samme holdning har man hos Coop.
Vil stille kunderne dårligere
''Mindst holdbar til'' står på varer som er ikke-fordærvelige, som eksempelvis pasta, mel, salt og müsli.
- Men medarbejderne kan ikke vurdere om eksempelvis om en flaske ketchup kan stå en uge eller to mere eller om en rulle kiks kan tåle at stå en dag, to dage eller længere. Det ville stille kunderne dårligere, siger Mads Hvidtved Grand.
Smider penge ud af butikken
Supermarkedernes holdning er forståelig, siger professor i fødevare- og ressourceøkonomi på Københavns Universitet, Jørgen Dejgård Jensen. Men han tror, at supermarkederne med tiden vil ændre holdning.
- Butikkerne har ikke en interesse i at blive fremstillet som nogle, der sælger gammel mad. Men de smider jo penge ud, hver gang de smider mad ud, der kan spises. Og når der er gået lidt tid, tror jeg heller ikke, de smider det ud længere.