Slipper for at betale grundskyld for sommerhuse, der er styrtet i havet

Et lovforslag skal forhindre, at stormramte sommerhusejere ved den nordjyske vestkyst skal betale grundskyld for de grunde, stormen har sendt i havet.

Nørlev Strand efter stormene Dagmar og Egon i januar 2015. (Foto: © Eva Jensen, DR Nordjylland)

De nordjyske sommerhusejere, der i januar mistede deres perle ved kysten, fordi vejr og bølger slugte deres sommerhus, kan på et punkt så småt ånde lettet op.

Onsdag fremsætter den radikale økonomi- og indenrigsminister Morten Østergaard det lovede lovforslag, der betyder, at de stormramte sommhusejere slipper for at betale grundskyld.

- Så kan vi få rettet op på det, som ingen jo kan forstå, nemlig at man skal betale grundskyld af en grund, der er styrtet i havet, sagde Morten Østergaard, da han tidligere besøgte den nordjyske vestkyst.

Absurd at betale for en grund i havet

De berørte sommerhuse ligger ved Nørlev Strand nord for Løkken i Hjørring Kommune.

Under stormen Egon styrtede to sommerhuse i havet og yderligere fem er på vej.

Både ministeren og andre politikere har kaldt det absurd, at folk skal betale grundskyld af noget, der er røget i havet og ikke længere er der.

Men efter de gældende regler skulle de uheldige sommerhusejere have betalt grundskyld til kommunen i mindst to år endnu.

Lov med tilbagevirkende kraft

Talsmand for grundejerforeningen Nørlev Strand Christian Hartmann har selv et hus på vej i havet. Han betaler hvert år mellem 10.000 og 11.000 kroner i grundskyld.

Det ændres der måske på, hvis lovændringen som ventet ryger igennem Folketinget.

- Alle kan jo se, at det er tudetosset, at man betaler grundskyld af noget, der ikke længere opfylder det formål, det oprindeligt havde, siger Christian Hartmann.

Sommerhusejer vil have mere klar lovtekst

Han vil dog gerne have lovforslaget gjort mere præcist, så der ikke kan være tvivl om, at grundskylden skal fjernes, så snart huset er på vej ud over kanten.

- Jeg kan da frygte, at man fra SKAT går ud og siger, at der stadig er 200 kvadratmeter velbeliggende grund lige ud til havet, så det er da stadig penge værd, siger han.

Hjørring Kommune har med en grundskyldspromille på 34,00 en af de højere grundskyldspromiller i Danmark.

Loven får tilbagevirkende kraft fra den 1. januar i år.

Her kan du se lovforslaget: Lovforslag om grundskyld