Sidste weekend var der travlt hos Nordjyllands Politi.
Fredag den 27. januar var der først et knivstikkeri i bydelen Vejgaard i Aalborg.
Søndag eftermiddag den 29. januar var politiet afsted igen. Her blev en mand skudt gennem sin bilrude på Vesterbro i Aalborg.
Politiet understreger, at de to episoder ikke har noget med hinanden at gøre. Men de kæder dog begge episoder sammen med det kriminelle miljø i Aalborg og omegn.
Der har været flere tilfælde af overfald i Aalborg de seneste år, der er kædet til de kriminelle grupperinger.
- Nu kører vi på andet eller tredje år, hvor grupperingerne overfalder hinanden på forskellige vis. Forskellen er, at nu handler det mere om at betale tilbage for sidste gang, der var en, der blev stukket ned eller fik bank. Konflikterne er gået over i noget mere personligt, siger Niels Kronborg, der er vicepolitiinspektør ved Nordjyllands Politi.
‘Det er personlige opgør’
Sådan en konflikt så man udspille sig i bydelen Vejgaard fredag den 27. januar.
Her blev en mand knivstukket på gaden omkring klokken 15. Han blev meldt i stabil tilstand et par timer efter knivstikkeriet.
Niels Kronborg fortæller, at episoden handler om en række personer, der har en relation til en kriminel gruppering omkring Grønlands torv, der er et område i Aalborg.
Der er også personer involveret fra en gruppering omkring boligområdet Vangen i Nørresundby.
Oprindelsen til konflikten mellem de forskellige grupperinger er, at man har kæmpet om hashhandlen i Aalborg og omegn.
- Så der er klart en risiko for, at der skal ske gengældelse på et tidspunkt for knivoverfaldet. Vi holder øje med det her miljø og har ret godt styr på dem helt generelt, men vi kan selvfølgelig ikke følge dem hele tiden, siger Niels Kronborg.
Der er tale om kriminelle grupperinger, men ikke deciderede bander.
- I de forskellige grupperinger kommer mange fra samme område, og de kender hinanden fra barnsben. Nogen er så blevet kriminelle, og det er fællesnævneren for dem i grupperingerne, siger Niels Kronborg og fortsætter:
- De samarbejder om kriminalitet. De er ikke en klub, men har nogle fælles interesser, og så hjælper de hinanden en gang imellem. Grupperingerne har en mere løs struktur, hvor nogle kommer og nogle går.
En person er varetægtsfængslet i sagen, mens to er sigtede, men løsladt. En person er blevet anholdt her til morgen, og politiet er ved at vurdere, om personen skal varetægtsfængsles.
Kriminelle, der bærer nag
Skudepisoden, der også fandt sted i forrige weekend, er en lidt anden sag.
Søndag omkring klokken 13 blev der affyret skud på Vesterbro i Aalborg, der er en af byens hovedfærdselsårer.
Her blev en 33-årig mand ramt af skud gennem en bilrude. Han blev senere erklæret i stabil tilstand.
Tre personer endte med at blive anholdt og senere varetægtsfængslet: En 20-årig kvinde og to 18-årige mænd.
Ved søndagens skudepisode er det ikke to kriminelle grupperinger, der tørner sammen.
Det er tværtimod to personer, der enten har haft relation til en kriminel gruppering eller stadig har relation til grupperingen, der er i et opgør.
- Det er to personer, der har gensidig nag, og der skal ‘betales tilbage’ for tidligere konflikter. Det er en person, der ikke kan lide en anden person, og der vælger han at bruge et skydevåben, siger Niels Kronborg.
Borgere bør ikke være nervøse
Det kan selvsagt gøre borgerne i Aalborg nervøse, da knivoverfald og skudepisoder ikke er hverdagskost i Danmarks fjerdestørste by.
Men der er ikke ikke grund til at være nervøs som almindelig borger. De kriminelle grupperinger går nemlig efter hinanden.
- Der er heller ikke tale om en optrapning eller krig mellem bander, siger Niels Kronborg og fortsætter:
- Men man kan godt være uheldig og blive vidne til et overfald eller komme i en situation, hvor et overfald sker tæt på en. Det vil dog være utroligt sjældent, at det sker.
Hvis uheldet er ude, og man overværer et overfald mellem kriminelle grupperinger, har Niels Kronborg er klart råd.
- Man skal holde sig i baggrunden og søge væk. Du kan være et godt vidne for os ved ringe til politiet, siger han.