To skatte fra Harald Blåtands tid fundet i Nordjylland

Skattene indeholder særlige sølvmønter og ødelagte sølvsmykker.

Der er både danske, tyske og arabiske mønter i skattene. Her ses en arabisk sølvmønt. (Foto: © Nordjyske Museer)

Der er fundet to vikingeskatte på en mark i Bramslev ved Hobro. Skattene stammer fra vikingetiden, og de er fundet cirka otte kilometer fra vikingeborgen Fyrkat.

Vikingeborgen Fyrkat blev bygget under kong Harald Blåtands tid omkring 980’erne, og det er samme tidsperiode, som vikingeskattene dateres tilbage til.

De to skatte indeholder tilsammen op mod 300 stykker sølv, hvor 50 af dem er sølvmønter. Der er både danske, tyske og arabiske mønter i blandt.

De resterende artefakter er hovedsageligt sølvsmykker, der er klippet itu, og som vurderes til at have været brugt som betalingsmiddel.

- Det er et fantastisk fund. Hvert af sådan nogle skattefund rummer en unik historie, og skattefundene giver så mange muligheder for at undersøge detaljer fra vikingetiden, siger arkæolog og museumsinspektør ved Nordjyske Museer, Torben Trier Christiansen, og fortsætter:

- Jeg tænker, at vi kommer til at få ny viden fra det her fund. Det bliver Harald Blåtand og hans virke som vi givetvis kan få en hel del ny viden om.

De danske mønter fra skatten har et kors på den ene side, og de er lavet omkring 970-980’erne. Korsmønterne blev sandsynligvis indført af Harald Blåtand som propaganda, da han ønskede, at danskerne blev kristne. (Foto: © Nordjyske Museer)

Skattene har været spredt ud over et større område, fordi nutidens landbrug med pløjning, såning og så videre har spredt dem. Arkæologerne mener, at de to skattes indhold oprindeligt er blevet gravet ned samlede.

Hakkede irske smykker i stykker

Der er særligt ét sølvsmykke, som har fanget arkæologernes interesse. Det er delt i to stykker, men så vidt arkæologerne kan se, stammer smykket med stor sandsynlighed fra vikingetidens Irland.

Sølvsmykket har været en del af et større smykke kaldet ringnål, som almindeligvis har været båret af biskopper og konger.

Smykket stammer derfor formentligt fra et plyndringstogt, og de danske vikinger har kun været interesseret i smykkernes værdi i vægt - og de har derfor hakket det i stykker.

Arkæologerne mener, at det meste af ringnålen med stor sandsynlighed er blevet brugt som betalingsmiddel eller er omsmeltet til smykker, der er i skandinavisk stil. (Foto: © Nordjyske Museer)