Overskudsvarme fra Google og Facebooks datacentre kan lune dine kolde tæer

Dansk virksomhed vil udnytte restvarme fra tech-selskabernes datacentre.

Varm luft.

Sådan lyder overskriften på en helsidesannonce trykt i flere danske dagblade i denne uge.

Bag annoncen står den aalborgensiske virksomhed Asetek, som vil have politikerne til at stille større krav til tech-selskaber som Google, Facebook og Apple, når de placerer datacentre i Danmark.

Det kræver nemlig ikke bare store mængder strøm at drive datacentrene – man får også en hel masse overskudsvarme fra computerserverne.

Og den skal man være bedre til at udnytte, så den ikke fiser ud i den blå luft, mener man hos Asetek.

Virksomheden har oprindeligt specialiseret sig i at hjælpe gamere og andre med at undgå en overophedning af deres computer, når de skal køre tunge spil og grafik.

Det gør de ved hjælp af en lille vandkøler, som sættes ind i computerens kabinet.

Nu har Asetek videreudviklet idéen, så man med slanger kan sende koldt vand ind i den ene ende og få varmt vand ud i den anden ende.

På den måde kan man bruge helt amindeligt vand til at nedkøle serverne og derefter sende overskudsvarmen videre ud i radiatoren i de danske hjem.

- Med vores teknologi opsamler vi varmen fra strømmen, og så sender vi den direkte ud til forbrugerne via fjernvarmenettet, forklarer administrerende direktør i Asetek André Sloth Eriksen.

Nødvendigt at stille krav

I første omgang har man indgået et samarbejde med Aalborg Kommunes forsyningsselskab Aalborg Forsyning om et forsøg med at koble Aseteks eget lille datacenter på kommunens net.

Men skal der for alvor ske noget på området, er der brug for, at man stiller konkrete krav til de store selskaber, så de bliver forpligtet på at genanvende varmeoverskuddet.

Det er nødvendigt for at få teknikken ind i datacentrene, siger André Sloth Eriksen.

- Ligesom vi stiller krav om tykkelse på isolering i bygningsreglementer, og vi har katalysator og partikelfiltre på vores biler, så mener jeg, at man i Danmark og EU bør sige, at hvis I placerer et datacenter her, så skal det gøres på en måde, så man kan genbruge op til 70 procent af den strøm, man putter ind, og lave det om til fjernvarme.

Kan levere varme til Aalborg, Odense og Aarhus

Det vurderes, at de forventede datacentre i Danmark i løbet af de næste ti år vil øge det danske elforbrug med 17 procent.

Det er derfor vigtigt at udnytte spildenergien, fastslår Klimarådet i en analyse, og André Sloth Eriksen er enig.

- Det er fuldstændig vanvittigt ikke at gøre det, siger han.

- Hvis vi starter i dansk skala, vil vi kunne opvarme Aalborg, Odense og Aarhus bare med Danmarks datacentre. Det er 300.000 husstande.

Klimarådet vil have afgifter fjernet

I dag betaler virksomhederne en afgift, når de udnytter overskudsvarmen.

Det sker for at motivere virksomhederne til helt at undgå at lave overskudsvarme i første omgang.

Men afgiften kan også være en barriere for at investere i udnyttelse af overskudsvarme.

Derfor reducerede Folketingets energiforligskreds i marts afgifterne.

Men står det til Klimarådet, skal afgifterne helt fjernes.

Det siger medlem af Klimarådet og professor på DTU Poul Erik Morthorst.

- Hvorfor skal der være afgift på overskudsvarme? Det er noget, vi gerne vil have bliver udnyttet, hvis det er samfundsøkonomisk rentabelt, siger han.

Falder ikke tech-selskaber naturligt

Spørger man hos Asetek, er det ikke en fjernelse af afgiften, der er det afgørende.

Det handler om at stille krav til tech-selskaberne, så de tager den teknologi i brug, der skal til, for at forsyne fjernvarmekunderne med varme.

For selvom både Google, Apple og Facebook har lagt planer frem for, hvordan de vil skaffe bæredygtig strøm til deres datacentre, er de primært opdaget af deres egen forretning, mener André Sloth Eriksen.

- De er sociale medier og søgemaskiner og trods alt ikke kraftvarmeværker, så derfor er det måske ikke faldet dem naturligt, siger han.

Stort potentiale

På Aalborg Universitet er professor i energiplanlægning Brian Vad Mathiesen ikke i tvivl om potentialet ved at udnytte overskudsvarmen fra datacentrene.

Han kalder teknikken fra Asetek meget interessant, fordi vandkølingssystemerne er meget tæt koblet til servernes processorer og er derfor godt egnede til at lede varmen videre.

- I Danmark har vi formået at tiltrække en række datacentre, blandt andet fordi vi har en stabil energiforsyning, et stabilt demokrati og veluddannet arbejdskraft – og så har vi også muligheden for at integrere det med fjernvarmen, siger han.

- Potentialet for at udnytte overskudsvarmen fra datacentre er rigtig, rigtig stort. Hvis det virkelig går godt med at tiltrække datacentre, vil man måske kunne dække 50 procent af fjernvarmeforbruget.

SF klar til at stramme krav

Om Aseteks opfordring til politikerne vil rykke, er endnu for tidligt at sige.

Men hos SF er ordfører bag den seneste energiaftale Lisbeth Bech Poulsen klar til at stille større krav til de store tech-selskaber.

For selvom der også er store mængder af overskudsvarme fra for eksempel supermarkeders kølerum, er det intet at sammenligne med datacentrene.

Derfor kan man godt forlange mere af dem, mener hun.

- Datacentrene er i en særlig position, fordi de producerer så meget overskudsvarme, og dem vil vi gerne stille et særligt krav til, siger Lisbeth Bech Poulsen.

Modsat er hun ikke klar til helt at afskaffe afgifterne på udnyttelse af overskudsvarme, som anbefalingen ellers lyder fra Klimarådet.

- Man skal ikke producere mere overskudsvarme end det, der er absolut nødvendigt, og det er en balance, man er nødt til at prøve at ramme, siger hun.

Artiklen er opdateret den 26.5 kl. 19.13: Af artiklen fremgik det tidligere, at det forventes, at datacentrene vil øge Danmarks energiforbrug med 17 procent. Der skulle retteligt have stået elforbrug. Det er nu rettet.