Stor energikoncern giver ubegrænsede sygedage til ansatte med syge børn

Forsker forudser, at flere virksomheder vil give deres ansatte det samme tilbud.

Med den hårde kamp om arbejdskraft forudser arbejdsmarkedsforsker, at flere virksomheder vil tilbyde deres ansatte fri pasning af syge børn, for at blive en mere attraktiv arbejdsplads. DR Grafik: Nathalie Nystad

Snottede næser, feber eller hoste er ikke et sjældent syn for familier med små børn. Og det kan både være anstrengende for de syge børn, men også for forældrene.

For hvem skal tage barnets første sygedag? Og hvad gør man, når der ikke er flere sygedage tilbage?

Men det spørgsmål behøver medarbejdere i energikoncernen Norlys ikke længere at stille sig selv. For her har virksomheden besluttet at give deres medarbejdere alle de sygedage, de har brug for, når deres børn bliver syge.

- Det er en kæmpe tillidserklæring. Vi er glade og helt vildt stolte.

Sådan siger Maria Østergaard, der arbejder som inkasso-assistent hos Norlys i Aalborg og er mor til to piger på otte og tre år. Hun er blot én ud af virksomhedens 3.000 medarbejdere fordelt på fire divisioner, som arbejder med at levere energi, internet og tv.

Der er altså ikke noget, der hedder barnets første eller anden sygedag i virksomheden længere. De ansatte bliver heller ikke trukket i løn, og fraværet koster dem heller ikke en fridag eller en feriedag.

Maria Østergaard sidder i samarbejdsudvalget hos Norlys og var med til at bringe emnet på bane over for ledelsen.

- Mange af mine kolleger var stressede, når et af børnene var syge. Af hensyn til arbejdet var der mange - også mig selv - der afleverede et halvsløjt barn i vuggestuen, dagplejen eller børnehaven, siger hun.

- Det gør ondt. Man bliver ramt, fordi man ikke synes, at man gør det godt nok som forældre, og at det ikke er fair overfor ens barn.

Efter Maria Østergaard og flere kollegaer kontaktede ledelsen, gik der ikke længe, før de besluttede sig for af afskaffe loftet over, hvor mange sygedage man må bruge på at passe sit barn.

Og hvis man spørger Professor i arbejdsmarkedsforskning ved Aalborg Universitet, Thomas Bredgaard, så vil Nordlys’ tilbud til deres ansatte sprede sig som ringe i vandet.

Flere arbejdspladser vil måske tilbyde fri pasning af børn

Ordningen med fri pasning af syge børn hos Norlys trådte i kraft 1. marts. Og det er ikke en løsning, som Thomas Bredgaard har hørt om før.

Men hvis Norlys ender med at få gode erfaringer med det, kan andre arbejdspladser ske at give deres medarbejdere det samme tilbud. Særligt fordi kampen om arbejdskraft er hård i øjeblikket.

- Derfor handler det om at kunne tilbyde nogle gode vilkår ude på arbejdspladserne, så de kan tiltrække dygtige medarbejdere udefra. Og det her er et godt eksempel på det, siger han.

Og netop derfor forudser Thomas Bredgaard, at flere medarbejdere ved kommende forhandlinger om løn- og arbejdsvilkår vil bringe eksemplet fra Norlys i spil.

- Hvis man for eksempel ikke kan få mere i løn eller andre goder, så kan man lægge det her forslag på bordet. Gode idéer har jo en tendens til at sprede sig.

En fordel for både medarbejderen og virksomheden

Norlys har endnu ikke særlig mange erfaringer med tilbuddet om fri pasning af syge børn. Men HR-direktør Agnete Lundemose er sikker på, at det er et personalegode, der kommer både virksomheden og de ansatte til gavn.

- Vi tror på, at vi får nogle mere tilfredse og mindre stressede medarbejdere, og vi får noget tilbage den anden vej i form af øget loyalitet fra de ansatte.

Og netop derfor var det heller ikke en svær beslutning for ledelsen at indføre den nye ordning, fortæller Agnete Lundemose. For selvom flere sygedage kan lyde dyrt for virksomheden, kommer det ikke til at blive et problem, mener hun:

- Vi har ikke en forventning om, at det vil give os en masse ekstra omkostninger, for vi tror på, at medarbejderne fuldt ud er i stand til at balancere det selv.

Hos Erhvervshus Nordjylland ser man også tiltaget som en god løsning. Også selvom det ikke er alle virksomheder, der har mulighed for det, siger direktør Kamilla Bittmann.

- Der kan jo være virksomheder, hvor der måske arbejder mange seniorer, eller de har en åbningstid, hvor der skal sidde en medarbejder, hvor løsningen ikke giver mening.

- Men jeg synes, at det er en rigtig god idé, når virksomheder gør, hvad de kan for at nedbringe stress blandt deres medarbejdere. For vi ser jo flere og flere, der får stress.

Dansk Erhverv og Dansk Arbejdsgiverforening har ikke ønsket at udtale sig på grund af de igangværende overenskomstforhandlinger.