Det er morgen på Rold Storkro i Himmerland, og Steen og Majbritt Nielsen fra Slagelse er lige kommet ned til morgenmadsbuffeten. Steen Nielsen styrer straks mod fadet med æg og bacon, og han skal også lige have en kage.
Det er jo ferie, som han siger.
Hvis du også skal på et dansk hotel i din sommerferie, så er der stor sandsynlighed for, at restauranten har en buffet med masser af forskellige retter - og du kan roligt fylde på tallerkenen.
14 ud af 16 hoteller, som DR Nordjylland har talt med, siger, at de igen har åbnet for tag selv-bordene. Nu bare i en version 2.0 med sprit og handsker til gæsterne og måske lidt flere portionsanretninger på buffeten.
Sundhedsstyrelsen frarådede buffetservering
Det var for at undgå spredning af coronasmitte, at der i en periode var lukket for al buffetservering i Danmark. Nogle mente - og håbede måske også - at coronarestriktionerne for altid ville tage livet af den omfangsrige buffet, hvor du deler ta'ting med andre, og hvor mange står med næsen nede i den samme mad.
Men hvis vi ellers sørger for at holde afstand, så er der ingen risiko ved tage for sig af retterne. Det siger Anette Granly Koch, der er forsker og faglig leder ved Center for Fødevaresikkerhed ved Teknologisk Institut.
- Vi er jo blevet meget mere opmærksomme på at vaske vores hænder, og en buffet er ikke nogen smittebombe, hvis man ellers følger de gode regler, der er for hygiejne, siger hun.
Meget mere fokus på håndhygiejnen
Hos virksomheden Cheval Blanc, der driver omkring 85 kantiner i Danmark, mærker man også, at kantinegæsterne er blevet langt mere opmærksomme på hygiejnen ved buffeten, og på at den store risiko ikke er maden, men gæsterne selv.
- Før i tiden har fokus jo været på, om vi nu også overholdt reglerne ude i køkkenet og passede på og alt det der. Nu er man langt mere opmærksom på, om kollegaen egentlig har husket at vaske hænder og hvor mange, der har rørt ved skeen, som man øser mad op med, siger administrerende direktør Claus Tingstrøm, der også er medlem af Det Danske Gastronomiske Akademi.
Hvad coronatiden helt præcist kommer til at betyde for vores syn på buffeter i fremtiden, har han svært ved at spå om lige nu. Men hans bedste gæt er, at buffeterne bliver en hybrid, hvor noget er på fade, som vi kender det fra de traditionelle buffeter, og noget er portionsanrettet, så der dermed også er mindre madspild.
- Når vi spørger gæsterne, så får vi i hvert fald meget ros for at portionsanrette pålæg og den varme mad, men salaten vil folk selv sammensætte, siger kantine-direktøren.
Vi elsker valgmuligheder
Ifølge adfærdsforsker Christina Gravert er det netop de mange valgmuligheder, der tiltaler mange ved en buffet.
- På hotellet har vi en forventing om, at den er der, og så har vi også fornemmelsen af, at vi får et godt tilbud med de mange forskellige retter, siger adfærdsforskeren.
Det bedste er, når buffeten er fyldt med mad, som vi ikke spiser så meget af derhjemme.
- Det handler dog mest om følelsen af luksus, for faktisk ender de fleste med at tage det traditionelle brød med ost og marmelade, fordi de ikke kan bestemme sig, siger Christina Gravert.
Trygge ved at dele buffet med andre
På Rold Storkro føler Majbritt og Steen Nielsen fra Slagelse sig helt trygge ved igen at kunne gå ombord i morgenmadsbuffeten.
- Det fungerer fint med, at vi har handsker på, når vi øser op. Det kan jo sagtens lade sig gøre uden, at vi bærer smitten videre ved at røre ved maden og tingene, siger Steen Nielsen.
De er begge glade for at have mange retter og drikkevarer at vælge imellem. På den måde kan de blive inspireret til at smage noget, som de ikke er vant til hjemmefra.
For Majbritt Nielsen skal der helst være nutella på ferie-buffeten. Og Steen Nielsen lader sig gerne friste af vandmelonen.
- Det var jo ikke noget, jeg kunne finde på at servere hjemme til mit eget morgenmåltid, men når de står der og er så farvestrålende, så får man lyst til at tage et stykke, siger han.