Måske rimer ungdomsuddannelse i dine ører på drikkespil og ølbong, men det skal det ikke gøre fremover i Hjørring Kommune.
Her mener man, at de unge drikker for meget og starter for tidligt. Derfor har kommunen indgået et nyt partnerskab med Kræftens Bekæmpelse, TrygFonden og Kommunernes Landsforening, der skal ændre de unges alkoholvaner.
Der skal mindre fokus på at drikke meget
- Hvis der skabes en god alkoholkultur, så risikerer vi ikke på samme måde, at de unge falder ud af uddannelsessystemet, og man har en større chance for at få et fornuftigt forhold til alkohol, siger John Hansen, sundhedskonsulent i Hjørring Kommune.
Det er især alkoholkulturen på ungdomsuddannelserne, der skal gøres noget ved. For der skal mindre fokus på at drikke meget.
- Så vil man hellere have en mere afslappet festkultur, hvor man starter senere, og hvor der er plads til, at unge kan fravælge at drikke alkohol, siger John Hansen.
Ungdomsuddannelserne skal have en fælles rusmiddelpolitik
Kommunen vil blandt andet arbejde for en fælles rusmiddelpolitik på ungdomsuddannelserne. Og det er et godt sted at sætte ind, mener Eva Michelle Burchard, konsulent inden for forebyggelse og sundhed i Kommunernes Landsforening.
- Det nytter ikke noget, at vores ungdomsuddannelser kæmper indbyrdes om at have de sjoveste og vildeste fester, for det understøtter den drukkultur, der er, siger Eva Michelle Burchard.
De fire organisationers samarbejde starter tirsdag med en konference med fokus på at udskyde de unges alkoholdebut. De fleste unge har i dag debut som 14-årige.