Der bliver drukket mindre økologisk mælk og spist mindre økologisk ost i Danmark. Derfor skal flere økologiske mælkeproducenter nu i gang med at omlægge til konventionel drift.
Det ønsker mejerikoncernen Arla, der ifølge netmediet Økologisk Nu har holdt en række møder med landmænd landet over for at overtale dem til at droppe økologien.
En undersøgelse fra Økologisk Landsforening viser, at de økologiske detailsalg faldt med 10 procent i de første tre kvartaler af 2022, efterhånden som den økonomiske krise spidsede til.
Det ærgrer Finn Tang, der producerer økologisk mælk på sin gård ved Aars.
- Nu har vi haft 19 års uafbrudt fremgang i salget af økologiske varer, og så er det træls at møde modgang, siger han til DR.
En femtedel af produktionen
Arla ønsker at skære produktionen af økologisk mælk ned med 100 millioner kilo om året. Det svarer til omkring en femtedel af den samlede økologiske mælkeproduktion i Danmark.
I en skriftlig kommentar oplyser Arla, at mælkeproducenter i både Danmark og Sverige nu kan komme ud af deres økologiske kontrakter på tre måneder i stedet for de normale 12 måneder.
- Hvordan efterspørgslen blandt forbrugerne vil udvikle sig på længere sigt, er svært at spå om, men økologi vil fortsat være et meget vigtigt fokusområde for Arla, lyder det i den skriftlige kommentar.
Pengene frister
Finn Tang har dog ikke tænkt sig at lægge om til konventionel produktion og begynde at give sine køer almindeligt foder. Han synes, at Arla tænker for kortsigtet, når man vil skære økologien med en femtedel.
- Kampen for at holde uønskede stoffer ude af vores fødevarer er ikke blevet mindre vigtig. Selv om der er uro i verden, skal problemerne nok løse sig. Jeg ser sikker på, at Arla kan indhente det svigtende salg på længere sigt, siger Finn Tang, der er formand for mælkeudvalget i Økologisk Landsforening.
Men han forventer, at flere af hans kolleger vil følge Arlas opfordring og lægge om til konventionel drift.
- Der er mange, der er blevet økologer på grund af pengene, og det sidste års tid har det været bedre rent økonomisk at levere ikke-økologisk mælk. Det er der nogen, der vil være fristet af, siger Finn Tang.
Tillægget falder
Det samme forventer Niels Vestergaard Salling, der er formand for landbrugsorganisationen LandboNord.
Den dalende interesse for økologisk mælk betyder også, at økologitillægget til mælkeproducenterne falder.
- I dag er tillægget 40 øre pr. liter, og med de omkostninger, producenterne har, skulle de gerne have 80 øre eller en krone for at være konkurrencedygtige. Derfor er der mange økologiske producenter, der lige nu overvejer deres produktionsform, forklarer han.
I dag er der omkring 350 økologiske malkekvægsbesætninger i Danmark. Man skal fodre sine malkekøer med økologisk foder i seks måneder, før mælken kan sælges som økologisk.