Marianne skar i sig selv da hun var 11 år: Jeg ville være perfekt

28-årige Marianne Nissen Pedersen lod i mange år følelserne gå ud og over hendes egen krop.

- Jeg tænker, det er skræmmende, at vi har så mange unge, der mistrives, siger Marianne Nissen Pedersen. (Foto: © Christine Nørgaard, DR Nórdjylland)

Når livet gør ondt, griber alt for mange unge piger til metoder, hvor de bevidst skader sig selv ved at skære og brænde sig i huden eller på anden måde gøre vold på kroppen.

I en ny undersøgelse af piger i 8. klasse i Mariagerfjord Kommune i Himmerland svarer 12 procent af pigerne, at de har prøvet at gøre skade på sig selv, og på landsplan gælder det op mod 22 procent af eleverne i 9. klasse, viser en undersøgelse fra Børnerådet lavet i 2016.

En af dem, der ved hvordan det føles er 28-årige Marianne Nissen Pedersen, der nu læser på Aalborg Universitetet og i en lang periode af sin ungdom skar i sig selv.

Det begyndte, da hun var blot 11 år og udviklede sig gradvist i løbet af teenageårene.

- Der startede med, at jeg skar mig med en passer. Mest overfladiske ridser. Så udviklede det sig og blev skarpere og skarpere genstande, hvor jeg skar mere og dybere, fortæller hun.

Arrene er i dag synlige på begge arme og flere andre steder på kroppen og tegner et billede af, hvordan hun dengang forsøgte at tackle sine problemer.

- Jeg var fra en meget tidlig alder ekstremt perfektionistisk. Jeg skulle være perfekt i alle aspekter af livet, og når det ikke lykkedes, oplevede jeg at få et følelsesmæssigt kaos indeni. Jeg kunne egentlig ikke forstå hvorfor, for jeg havde det jo ellers godt med en god familie og gode venner, siger hun.

Synlige ar på Marianne Nissen Pedersens arm. (Foto: © Christine Nørgaard, DR Nórdjylland)

Følte sig meget alene

Når Marianne Nissen Pedersen lavede sår på kroppen, følte hun i de minutter, det stod på, at tingene igen blev overskuelige.

Hun kunne mærke den fysiske smerte og havde modsat den psykiske ikke problemer med at forstå, hvor den kom fra.

- Jeg kunne forstå smerten, for jeg havde jo selv påført den, siger hun.

Senere begyndte hun at bruge glasskår og på et tidspunkt også barberblad, inden hun sidst i teenageårene og i starten af 20’erne endelig fik sat en stopper for det med hjælp fra en psykolog, som gav hende andre redskaber til at håndtere sine problemer.

I den periode hvor hun gjorde sig selv fortræd, oplevede hun at være meget alene, og at hun havde svært ved at dele sine problemer med andre.

- Det var frygten for, at andre ville tro, at jeg var sindssyg. Det kunne jeg også selv tro på, for hvem er det egentlig, der sidder og skærer i sig selv?

- Jeg var bange for, hvad folk ville tænke om mig, men samtidig havde jeg også en lyst til at blive hjulpet og et håb om, at livet måske kunne være mere end at skade mig selv, fortæller Marianne Nissen Pedersen.

Del det med andre

I dag har hun lagt selvskaden bag sig, selvom lysten stadig kan melde sig.

- Nu bruger jeg det mere som en alarmklokke, der fortæller mig, at der er noget, jeg skal være opmærksom på, siger hun.

Marianne Nissen Pedersen er ked af at se, at så mange unge og specifikt unge piger i Mariagerfjord Kommune fortæller, at de har erfaringer med at påføre sig selv smerte.

- Jeg tænker, det er skræmmende, at vi har så mange unge, der mistrives.

Hun efterlyser derfor flere tilbud, der kan hjælpe unge til at tackle destruktiv adfærd og opfordrer samtidig alle, der har prøvet eller overvejet at skære i sig selv til at dele deres problemer med andre.

- Fortæl om det. Der er som regel hjælp, hvis man rækker hånden ud. Der er et bedre liv end at skade sig selv og andre måder at håndtere tingene på, siger Marianne Nissen Pedersen.

Sundhedsplejen i Mariagerfjord Kommune vil på baggrund af undersøgelsen tage kontakt til de elever, der har svaret, at de har skadet sig selv.